Ultima carte a autorului israelian Yuval Noah Harari (care a mai publicat și "Sapiens: Scurtă istorie a umanității", în 2014, și "Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului", în 2016) se intitulează "21 de lecții pentru secolul XXI". Această carte, ca şi celelalte, în fapt, au fost traduse şi în limba română. Iată în continuare esența primei părți a cărții, intitulată "Provocarea tehnologică".


Omenirea își pierde încrederea în povestea liberală care a dominat politica globală în ultimele decenii, exact când fuziunea dintre biotehnologie și tehnologia informaţiei ne confruntă cu cele mai mari provocări pe care omenirea le-a întâlnit vreodată.

1. Deziluzia. Sfârșitul istoriei a fost amânat...

În secolul al XX-lea, elitele globale din New York, Londra, Berlin și Moscova au formulat trei mari narațiuni care pretindeau să explice întregul trecut și să prezică viitorul întregii lumi: ideologia fascistă, ideologia comunistă și naraţiunea liberală.

Odată cu criza financiară globală din 2008, oamenii din întreaga lume au devenit din ce în ce mai deziluzionați de povestea liberală.

În 1938, oamenilor li s-au oferit de ales între trei naraţiuni, în 1968 doar două, iar în 1998 o poveste unică părea să prevaleze. În 2018 suntem la zero.

La fel cum evoluțiile ce au însoțit Revoluția Industrială au dat naștere noilor ideologii ale secolului al XX-lea, revoluțiile din biotehnologie și tehnologia informației vor avea nevoie, cel mai probabil, de abordări proaspete.


2. Munca. Când creșteți, este posibil să nu aveți o slujbă.


Dacă reușim să combinăm o plasă de siguranță economică universală cu comunități puternice și interese care au sens, pierderea locurilor de muncă în favoarea algoritmilor ar putea să devină o binecuvântare.

Pierderea controlului asupra vieții noastre, cu toate acestea, este un scenariu mult mai înspăimântător.

În ciuda pericolului șomajului în masă, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze și mai mult este trecerea autorității de la oameni la algoritmi, ceea ce ar putea distruge orice credință rămasă în povestea liberală și ar deschide calea spre apariția dictaturilor digitale.


3. Libertatea. Volumele mari de date pot constitui baza unui supravegheri totale


Pe măsură ce algoritmii ajung să ne cunoască din ce în ce mai bine, guvernele autoritare ar putea obține controlul absolut asupra cetățenilor lor. Nu numai că puterea va ști exact cum vă simțiți, dar vă poate face să simțiți ceea ce vrea.

Chiar dacă democrația reușește să se adapteze și să supraviețuiască, oamenii ar putea deveni victime ale unor noi tipuri de opresiune și discriminare. Tot mai multe bănci, corporații și instituții folosesc deja algoritmi pentru a analiza datele și pentru a lua decizii despre noi.

La fel cum algoritmii ce folosesc volume mari de date ar putea ucide libertatea, ar putea crea simultan cele mai inegale societăți care au existat vreodată.

Toată averea și puterea ar putea fi concentrate în mâinile unei elite mici, în timp ce majoritatea oamenilor vor suferi nu din cauza exploatării, ci din cauza a ceva mult mai rău: lipsa de relevanță, inutilitatea.


4. Egalitatea. Cei care dețin datele dețin viitorul


Dacă dorim să împiedicăm concentrarea bogăției și a puterii în mâinile unei mici elite, cheia este de a reglementa proprietatea datelor.

Cursa pentru obținerea datelor este deja începută, coordonată de giganți ai Internetului, precum Google, Facebook, Baidu și Tencent.

Poate că aceiași oameni de știință și antreprenori care au produs mutațile curente pot crea o soluție tehnologică. De exemplu, ar putea algoritmii, conectați în rețea, să formeze baza pentru o comunitate umană globală care să dețină colectiv toate datele și să supravegheze dezvoltarea viitoare a vieții? Pe măsură ce crește inegalitatea globală și cresc tensiunile sociale în întreaga lume, probabil Mark Zuckerberg ar putea să-i invite pe cei doi miliarde de prieteni să își unească forțele și să facă ceva împreună.

Dacă v-a interesat acest articol, citiţi şi:
De ce un Internet nesigur este de fapt în interesul marilor companii de tehnologie.

Traducere și adaptare după mindblog.dericbownds.net, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.