Octav OnicescuMatematica, "cea mai îndrăzneaţă şi neverosimilă aventură a spiritului", a "vorbit" uneori pe o limbă stranie, dezvăluind o realitate a naturii de neconceput până atunci. Iată în articolul de faţă o culegere de sentinţe ale matematicienilor despre... matematicieni.

 

 

 

Matematicienii despre...matematică (1)

"Numai matematicienii au putut găsi câteva demonstraţii, adică raţionamente sigure şi evidente"
Descartes

"Timp de câţiva ani am fost la fel de tare ca stăpânitorii. Şi, cu toate acestea, le-am predat ştiinţa mea, lăsând la voia lor să uzeze sau să nu uzeze de ea, ba chiar să abuzeze de ea după cum cereau interesele lor. Acum înţeleg că mi-am trădat menirea. Un om care face ce am făcut eu, nu mai are ce căuta în rândul oamenilor de ştiinţă..."
Galileo Galilei

"Acest om (J. Lagrange, n.a.) care ştia atâtea lucruri, era adesea uimit de ceea ce nu ştia"
J.B. Biot

"El (N. Abel, n.a.) a lăsat matematicienilor cu ce să se ocupe timp de cinci sute de ani"
Ch.Hermite

"A primit de la natură (Laplace, n.a.) întreaga forţă a geniului"
J. Fourier

"Îl vedeţi pe acest tânar (Augustin Cauchy, n.a.)? Ne va depăşi, oricât de matematicieni am fi"
Lagrange către Laplace şi alţii

"Deşi mai tânăr ca mine (Cayley, n.a.), el a fost tatăl meu spiritual. El e primul care mi-a deschis ochii şi a înlăturat de pe ei valul, aşa ca ei să poată vedea şi primi înaltele mistere ale credinţei noastre comune în matematici"
Sylvester

"Regulile gândirii ştiinţifice au fost pentru D. Pompeiu regulile sale de viaţă"
Octav Onicescu

"Fascinanta bogăţie a facultăţilor lui inventive (Arhimede, n.a.) i-au permis să evolueze cu aceeaşi uşurinţă şi putere creatoare în abstract, ca şi în concret, în ştiinţele de bază, ca şi în ştiinţele aplicate, să fie savantul care meditează şi inginerul care construieşte. Aceste calităţi, pe care le vom regăsi mai târziu la un Leonardo da Vinci, s-au întrunit rar în acelaşi om, iar în zilele noastre această reuniune e greu de conceput. Pentru Arhimede renumele de tehnician s-a răspândit mai repede decât acela de savant, pentru că descoperirile lui în concret erau accesibile unui număr mai mare..."
Paul Montel

"Descoperirile lui (Arhimede, n.a.) sunt fructul unei imaginaţii şi al unei intuiţii care au depăşit secolele şi au dat germenii teoriilor care nu s-au dezvoltat deplin decât mult mai târziu..."
Paul Montel

 

 


Gheorghe Ţiţeica

Gheorghe Ţiţeica (4.10.1873-05.02.1939)

 

"Există printre matematicieni o convingere intimă şi puternică, care-i susţine în cercetările lor abstracte, anume că niciuna dintre problemele lor nu pot rămâne fără răspuns"
Gh. Ţiţeica

"Prin inteligenţa sa depăşea specia umană"
Vers din T. Lucretius Carus înscris pe statuia lui Isaac Newton

"Te naşti matematician şi nu devii". "Te naşti geometru sau te naşti analist"
Poincare

"Teoria lui Cantor îmi pare punctul cel mai admirabil al spiritului matematic. Nimeni nu ne va alunga din paradisul pe care Cantor l-a creat pentru noi"
David Hilbert

"Iată cât de fecundă apare analiza mea infinitezimală"
Leibniz

"Logaritmii mi-au arătat...una din frumuseţile pe care matematica le are ascunse într-însa şi mi-au dat imboldul să mai caut să cunosc şi altele... Faptul că acum îmi petrec din orele libere cu studiul unor chestiuni de ştiinţă... se datoreşte în prima linie transformării pe care au produs-o în mine logaritmii la o etate la care impresiile produse se şterg cu greu"
Ion Ionescu - Jubileul logaritmilor

"Văd că omul trebuie să se decidă, sau să nu inventeze nimic sau să devină sclavul descoperirilor sale, ca să le poată apăra"
Isaac Newton - Scrisoare către Oldenburg

"Nu ştiu în ce fel apar eu oamenilor dar mie însumi îmi pare că nu-s altceva decât un băieţandru, care se joacă la malul mării, bucurându-mă când găsesc, din când în când, câte o pietricică mai lucioasă sau o scoică mai frumoasă decât acelea obişnuite, în timp ce marele ocean al adevărului îşi poartă valurile înaintea mea, fără ca eu să-l pot cunoaşte"
Isaac Newton

"Am multe idei care mai târziu ar putea fi de folos dacă alţii, mai pătrunzători decât mine, le-ar cerceta şi ar lega frumuseţea spiritului lor de munca mea"
Leibniz

"N-am căutat niciodată să câştig un renume în străinătate, dar doresc să-mi păstrez reputaţia de om cinstit... n-am căutat niciodată să-mi impun părerile în lume şi m-am îngrijit, mai ales, să nu mă las antrenat în discuţii din cauza lor"
Isaac Newton - Scrisoare către Bernoulli

"Nu ştiu dacă este vreun raport între talentul unui jucător şi geniul unui matematician, dar există unul între joc şi matematici. Lăsând la o parte ceea ce întâmplarea pune ca siguranţă pe de o parte sau, comparând cu ceea ce abstracţia pune ca neexactitate pe de altă parte, o partidă de joc poate fi considerată ca o suită nedeterminată de probleme ce se cer rezolvate, în condiţii date. Nu există chestiune matematică căreia să nu-i convină aceeaşi definiţie şi obiectul matematicianului nu are în natură mai multă existenţă decât al jucătorului. De o parte şi de alta e vorba de convenţii"
Denis Diderot

"Natura şi legile naturii se ascundeau în noapte. «Să fie Newton!» a spus Dumnezeu, şi totul s-a luminat!"
Pope

Matematicienii despre... filozofie (3)

 

 

 

Articolul reprezintă un capitol din cartea "Matematicienii despre...", de Petre Rău. Textul este preluat cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.