Universul are circa 13,8 miliarde ani, Terra în jur de 4,5 miliarde de ani, iar viața a apărut acum aproximativ 3,5-4 miliarde ani. A durat, așadar, circa 3,5-4 miliarde de ani pentru a avea o specie inteligentă ca omul. Iar 100 de ani au fost necesari pentru a ajunge la o tehnologie primitivă la super-rețelele moderne de calculatoare, la o „armată” de roboți pe Marte, la navete spațiale care au ieșit deja din sistemul solar ori care urmează, la progrese remarcabile privind inteligența artificială șamd. Și este posibil ca acesta să fie doar începutul progresului tehnologic al omenirii, căci 100 de ani nu înseamnă mare lucru la scara istoriei speciei noastre. Sigur, asta dacă nu cumva ne-am atins limitele progresului și dacă nu găsim vreun motiv suficient de bun pentru a ne autodistruge într-un război.

Primele stele au apărut acum circa 13-13,5 miliarde de ani. Dar primele planete pe care să fi putut evolua viața au apărut acum 11-12 miliarde de ani. Asta înseamnă că, teoretic, urmând modelul evoluției vieții pe Terra, este posibil să existe civilizații undeva prin univers care să fi fost în punctul în care este umanitatea astăzi acum circa 7 miliarde de ani!


Unde va fi omenirea peste 7 miliarde de ani?

E un bun titlu de articol, nu? :) Dar ce putem spune despre viitorul de peste 7 miliarde de ani, când este imposibil să prezis evoluția tehnologică pentru viitorii 50 de ani?

Ce însă putem spune, pornind de la observarea rapidei evoluții tehnologice din ultima sută de ani, este că, cel mai probabil, nimic nu va semăna cu ce vedem astăzi în jurul nostru.

În mod cert însă, dacă supraviețuiește atât de mult, omul nu va mai fi pe Terra în anul 7.000.002.021, pentru că Terra va fi dispărut până în acel moment. Steaua din sistemul nostru solar, Soarele, va fi destul de stabilă în următoarele 5 miliarde de ani, dar ulterior va intra în faza de gigantă roșie. Îşi va mări dimensiunile atât de mult, încât straturile sale exterioare vor ajunge în zona orbitei actuale a Terrei, iar planeta noastră va fi distrusă. Dar nu e momentul să intrăm în panică, mai avem timp 😀


De ce primii extratereștri care ne vor vizita vor fi, cel mai probabil, roboți

Prima gând pe care l-am avut când mă gândeam la subiectul acestui articol a fost că primii extratereștrii cu care ne vom întâlni vor fi „Jef Bezos” și „Elon Musk” al lor, cei mai bogați dintre extratereștri care-și permit să meargă unde le permite tehnologia. Cum ar fi, de pildă, într-o călătorie pe Planeta Albastră, unde trăiesc niște ființe plăpânde și caraghioase, unele într-un lux incredibil, cei mai mulți într-o sărăcie cumplită, dar care, în bună parte, fac ce pot pentru a distruge planeta-mamă.

Cine știe, poate după o astfel de călătorie, în loc să-și propună să ne distrugă, așa cum cred scenariștii de la Hollywood, poate-și vor propune să ne salveze. De noi.

Dar cel mai probabil nu va fi așa... Nu ne vom întâlni cu bogații lor.

O civilizația mult mai avansată decât a noastră va fi mai avansată în primul rând din punct de vedere tehnologic. Asta înseamnă că tehnologia lor (roboții lor) poate fi folosită pentru a călători independent prin univers. Ce rost are să riști viața unor membri ai acelei civilizații, când sunt disponibile mașini? Pe de altă parte, mașini faci câte vrei, pe care le poți trimite în ce colțuri ale universului vrei (îți permiți).

Mașinile unei civilizații vechi de 7 miliarde de ani vor avea probabil o inteligență (artificială) pe care noi, aflați în zorii explorării IA, nici nu ne-o putem imagina.

O civilizație mult mai avansată ar dispune de mașini cu o putere de calcul incredibil de mare și cu abilități pe care deocamdată noi le vedem doar în filmele SF, iar pe unele, din nou, nici nu le putem imagina.

Dar iată o ipoteză și mai interesantă (și aș spune că nu mai puțin probabilă): poate că orice civilizație avansată este condamnată la a dispărea, pe măsură ce propriile lor creații, mașinile inteligente, ajung atât de inteligente încât preiau controlul total.

La urma urmelor, dacă mașinile pot ajunge să aibă conștiință și să ia decizii în cunoștință de cauză și în avantajul lor, de ce nu și-ar propune să preia controlul? Oricât de misterioasă ni se pare nouă conștiința, dacă ea a apărut în mod natural la om, nu are cum să nu poată apărea și la o mașină complexă. Nu, nu știu secretul conștiinței (deși ar fi util, căci aș lua Premiul Nobel), dar este lipsit de sens să credem că dacă este posibil să apară în mod natural, conștiința nu poate apărea într-o mașină. La urma urmei care este diferența dintre o mașină și un organism biologic ca omul? Că mașina este construită cu mare grijă, luând în calcul toate avantajele posibile pe care le oferă tehnologia, pe când un organism biologic este produsul multiplelor trasee permise evoluției.

Pe de altă parte, o astfel de „civilizație robotică” nu ar avea problemele pe care le are o specie organică: ar ști să se cloneze, să copieze „eul” lor (pentru a-l folosi în caz de accident), să se repare complet indiferent de daune șamd.

O „civilizația robotică” ar putea fi, în fapt, o super-inteligență, un super-organism, în care toți membrii sunt integrați, interconectați.

Dar și într-un caz, în care o civilizație avansată ar păstra controlul asupra mașinilor sale inteligente, și în celălalt, în care mașinile ar prelua controlul și și-ar distruge făuritorii - cel mai probabil  Pământul ar fi vizitat întâi de roboți. Cam așa cum am făcut și noi în cazul Planetei Roșii ori „Planetei Roboților”, cum am mai putea-o numi.


Citește și:
Cel mai probabil extratereștrii ar fi religioși
Și cum am comunica noi cu extratereștrii, dacă i-am întâlni?  



Credit imagine:
depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.