Dacă viața a apărut și evoluat pe Terra așa cum credem astăzi, iar universul este cel pe care ni-l descrie știința, atunci este sigur că există alte ființe pe alte planete în această lume. Deși nu putem fi siguri că ar arăta ca omul, presupunem că evoluția are propriile restricții și direcții de progres, iar aceste ființe extraterestre ar trebui să aibă multe asemănări cu ființe pe care le cunoaștem deja de pe Terra.

Căci dacă extratereștrii ar evolua pe o planetă cu condiții similare Terrei, e de imaginat că ar avea simțuri asemănătoare celor alor noastre, pentru că acestea sunt rezultatul adaptării la mediu și îți permit, în fapt, să supraviețuiești pe o astfel de planetă.

Acesta este o idee importantă la care poți reflecta pentru un minut: organele de simț umane și aparatul cognitiv sunt rezultatul evoluției, al cărei „scop” este supraviețuirea. De aceea, deși înțelegem  multe, nu înțelegem totul - pentru că nu ne ajută în efortul de supraviețuire să avem abilități pe care ni le-am dori doar pentru că ar fi impresionate.

Ai nevoie de un simț vizual ca să nu te lovești de obiecte. Iar segmentul luminii vizibile în care noi recepționăm unde electromagnetice este exact acela ce ne permite să vedem obiectele solide, care, neobservate, ne-ar răni. Și aerul are consistență, în fapt, dar este transparent pentru ochiul uman, pentru că „ciocnirile” de moleculele de aer nu ne deranjează prea tare.

Ai nevoie de auz ca să te poți feri de vreun atac neașteptat a unui prădător care se apropie. Ai nevoie de simțul tactil pentru a putea manipula obiecte șamd. Ne putem imagina, desigur, atunci când ne gândim la extratereștri, și organe de simț excentrice, dar este totuși puțin probabil ca acestea să apară, dacă nu au utilitate legată de supraviețuire.

Un concept care ne uimește pe noi oamenii este cel al comunicării telepatice. În multe filme această capacitate este asociată cu ființe mai evoluate (comparat cu Homo sapiens), uneori extratereștri. Dar am încercat să în articolul De nu există telepatia că, în fapt, vorbirea umană este o metodă mai inteligentă și mai sofisticată decât telepatia.

Înainte de a discuta despre religiozitatea extratereștrilor însă, trebuie amintit că omul are limite de nedepășit în ce privește capacitățile sale cognitive. Știința, deși cel mai bun instrument al nostru pentru înțelegerea lumii, se luptă cu două limitări majore: întâi, cu faptul că mulți dintre reprezentanții acesteia nu înțeleg că nu au de-a face, în cercetările lor, cu „realitatea”, ci cu informație filtrată și modificată (creată) prin diverse echipamente și, finalmente, mintea umană; al doilea, pentru că sunt limitări biologice ale înțelegerii umane care blochează extinderea la nesfârșit a cunoașterii, dat fiind că mintea umană este doar un produs al evoluției, cu o „zonă de acțiune” și limitări asociate.
Este, prin urmare, posibil, ca omul să existe într-o simulare computerizată într-o rețea a unei civilizații avansate. Oricât de SF ni se pare această idee, este imposibil să o eliminăm pe cale rațională și pe bază cunoașterii noastre. Ori sunt și alte variante posibile cu privire la realitatea istoriei universului și a speciei umane, pe care nici nu le putem gândi, care elimină posibilitatea existenței unor extratereștri. Nu știm și cel mai probabil nu vom ști vreodată.

Ok, acum să revenim la religia extratereștrilor...

Întrebarea dacă extratereștrii inteligenți ar fi religioși pare inutilă, pentru că nu știm nimic despre extratereștri. Dar mă încumet să afirm că putem face un efort de imaginație și să vorbim despre de ce, cel mai probabil, aceștia ar fi religioși.

 


Ședință pe „planeta extratereștrilor” înainte de o incursiune pe Terra
(desigur, doar rodul imaginației pământenilor, deocamdată...)

 


De ce ar fi extratereștrii religioși

O ființă inteligentă, precum omul, va căuta răspunsuri cu privire la propria existență (cum a apărut? cine l-a creat? care este viitorul său? șamd), iar apoi cu privire la ce-l înconjoară (cum a apărut totul? în ce direcție merg lucrurile? care este natura ultimă a tot ce există? șamd).

Din ce cunoaștem despre specia umană, religia a apărut ca urmare a observării lumii din jurul nostru și a punerii de întrebări cu privire la cele observate, iar în lipsa unor răspunsuri, i-am „atribuit” naturii viață și inteligență. Ritmurile naturii au fost observate și contabilizate, dar nu au putut fi înțelese pentru cea mai mare parte a istoriei, până la apariția și dezvoltarea științei, ele devenind expresia unor forțe misterioase.

O condiție esențială pentru apariția religiei, adică apariția credinței în forțe misterioase nevăzute, este aceea ca extratereștrii să nu înțeleagă lumea în care trăiesc. Atâta vreme cât există mister, există o „șansă” pentru religiozitate.

Dacă înțeleg însă complet lumea, atunci religia este nenecesară. Dar aici este un „dar”: dar dacă înțelegerea lumii este posibilă de către toți membri speciei. Pentru că observăm ce se întâmplă cu specia umană: cu toate progresele cunoașterii, o mare parte a populației globului a rămas ancorată în religii apărute acum 2.000 de ani. Primitivismul scrierilor originare este compensat cu imaginația modernă, iar diversele aberații observate în practici și idei sunt tălmăcite în așa fel încât să pară că sunt acceptabile ori chiar abordări vizionare.

Dar iată întrebarea fundamentală: care este probabilitatea ca o specie extraterestră să înțeleagă complet istoria speciei și a universului? Greu de estimat, desigur, dar cel mai probabil este imposibil. Asta dacă ceea ce știm noi despre univers este cât de cât corect.

Așadar, dacă universul chiar a început acum 13,8 miliarde de ani în mod misterios, iar pentru miliarde de ani viața nu a existat, iar apoi, odată cu apariția condițiilor propice pentru apariția vieții, aceasta a progresat lent către ființe din ce în ce mai evoluate din perspectiva capacităților cognitive și a tehnologiei create - atunci orice civilizație extraterestră se va fi blocat / se va bloca în explicarea apariției și evoluției universului. Iar această necunoaștere lasă „poarta” deschisă spre explicații care pe care le vom eticheta drept „religie”.

Inteligența unei specii conține în mod obligatoriu și capacitatea de imaginație, căci imaginația este un factor cheie în descifrarea misterelor naturii. Dar, pe de altă parte, imaginația va avea tendința de a merge dincolo de ce este rațional acceptabil și va imagina ființe nevăzute care se vor ocupa de acele segmente ale vieții pe care specia respectivă nu le poate clarifica prin propriile puteri.

Așadar, din cele menționate mai sus pare evident că orice civilizație extraterestră va fi expusă tentației inventării religiei, ca și cale de compensare a necunoașterii și a completării găurilor de cunoaștere prin imaginație.

Dacă aveți vreo altă întrebare despre extratereștri, nu ezitați să o menționați într-un comentariu. Tocmai am realizat că am devenit specialist în acest domeniu 😀

Credit imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.