Psihologia sportului este a treia zonă de frontieră din acest capitol, axată de această dată pe granița dintre psihologie și atletism. Psihologia sportului modern este strâns aliată, de asemenea, cu domeniile psihologiei și fiziologiei exercițiului. (Divizia 47 a Asociației Americane de Psihologie este dedicată "exercițiilor fizice și sportului"). Cercetătorii nu sunt interesați doar de sportivii campioni; ei studiază persoane de toate vârstele care sunt angajate în exerciții fizice pentru recreere și condiție fizică.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.14: Frontierele psihologiei) - (Partea a III-a: Psihologia sportului)

Observaţiile recente ale cercetărilor din psihologia sportului sunt prezentate în aceste reviste:
: Journal of Sport and Exercise Psychology
: Sport Psychologist
: Journal of Applied Sport Psychology
: Research Quarterly for Exercise and Sport
: Medicine and Science in Sports and Exercise


Ce fenomen a observat Triplett la cicliștii participanți la curse?


Deși psihologia sportului a explodat în ultimele decenii, începuturile sale pot fi urmărite înapoi până în anii 1890. Unul dintre primii psihologi ai sportului a fost Norman Triplett, un psiholog de la Universitatea din Indiana. Fiind un mare fan al curselor de biciclete, Triplrtt a observat că cicliștii care se aflau în grupuri se deplasau de multe ori mai rapid decât cicliștii individuali. Triplett a adunat date de la curse, care verificau ipoteza lui. El a publicat un articol despre descoperirile sale în anul 1898. Același fenomen l-a constatat și în alte situații. De exemplu, la o partidă de pescuit, copiii cărora li se cerea să deruleze mulineta cât de repede puteau aveau o performanță mai bună (erau mai rapizi) în prezența altor copii (Triplett, 1898).


Ce este facilitarea socială?


Triplett a descoperit facilitarea socială. Această etichetă nu a intrat în uz decât la câțiva ani de la cercetarea lui Triplett, dar fenomenul de facilitare socială a fost documentat în cazul unor comportamente diverse la mai multe specii diferite. Acesta se referă la faptul că animalele au un comportament mai intens sau mai îndelungat atunci când alții sunt prezenți.

De exemplu, o pisică de companie petrece mai mult timp la un bol alimentar dacă este privită atent. Facilitarea socială este constatată în psihologia sportului atunci când sportivii au performanțe mai bune în situațiile de grup, decât atunci când sunt singuri sau când aceştia înregistrează performanțe mai bune atunci când sunt în fața unui public.


Ce a făcut Coleman Griffith?


Primele laboratoare de psihologie a sportului au fost fondate de Carl Diem în Germania în anul 1920. În 1925, Coleman Griffith de la Universitatea din Illinois a dezvoltat primul laborator dedicat psihologiei sportului. El a fost numit uneori părintele psihologiei sportului american. Griffith a scris, de asemenea, două cărți influente: Psihologia atletismului (1928) și Psihologia coachingului (1926). Griffith a studiat sportivi celebri, cum ar fi Dizzy Dean (apropiat de Chicago Cubs) și Red Grange (un fotbalist celebru de la Universitatea din Illinois). El a corespondat cu Knute Rockne, legendarul antrenor de fotbal de la Notre Dame.


Când a beneficiat psihologia sportului de o nouă explozie de atenție?


Psihologia sportului s-a dezvoltat rapid în secolul al XX-lea. Societatea Internațională de Psihologie a Sportului (ISSP) a fost înființată în Europa în 1965 și a avut primul congres mondial în același an, lansând epoca modernă a psihologiei sportului. În Statele Unite, o asociație națională a fost fondată în anul 1967: Societatea Americii de Nord pentru Psihologia Sportului și Activității Fizice sau NASPSPA. Revista Internațională a Psihologiei Sportului a fost înființată în 1970. Dorothy V. Harris a dezvoltat unul dintre primele programe postuniversitare în psihologia sportului la Penn State și a organizat prima conferință de cercetare asupra femeilor sportive în 1972. Revista de Psihologie a Sportului a avut primul număr în 1979. În jurul anului 1984, psihologii sportului au lucrat cu echipele internaționale de la Jocurile Olimpice, iar Comitetul Olimpic al Statelor Unite (USOC) a angajat primul său psiholog sportiv cu normă întreagă în anul 1985.

La Jocurile Olimpice de vara lui 1996, mai mult de 20 de psihologi americani ai sportului au lucrat cu sportivii. Au apărut noi reviste și organizații profesionale, au fost publicate manuale și ghiduri populare și au fost înființate firme private de consultanță. Comitetul Olimpic al  Statelor Unite ale Americii (USOC) a înființat un centru permanent de psihologie sportivă în Colorado Springs. Astăzi, cele mai mari două organizații de psihologie sportivă din Statele Unite ale Americii (Asociația pentru Promovarea Psihologiei Aplicate a Sportului și Diviziunea 47 a Asociației Americane de Psihologie) au împreună aproximativ 3.000 de membri.


Care sunt unele dintre serviciile oferite de psihologii sportului?


Site-ul Centrului de psihologie a sportului al Comitetului Olimpic al Statelor Unite (USOC) enumeră următoarele servicii oferite de către psihologii sportului:
- creșterea motivației
- sporirea  concentrării
- îmbunătățirea discursului interior
- stabilirea obiectivelor
- creșterea capacității de gestionare a presiunii
- stăpânirea factorilor de distragere a atenţiei
- probleme de relaționare
- probleme de familie
- managementul stresului
- probleme de somn
- alimentație / probleme de imagine a corpului
- planificarea carierei

Unii consilieri în psihologia sportului spun că petrec cam jumătate din timpul lor vorbind cu un atlet despre relații, familie și alte probleme non-sportive. Acestea sunt, evident, relevante pentru starea de spirit și capacitatea atletului de a se raporta la concurență cu performanțe de vârf. Multe dintre aspectele discutate anterior în acest capitol sub titlul de reducere a stresului sunt relevante pentru psihologia sportului. De exemplu, psihologii sportului utilizează restructurarea cognitivă sau reîncadrarea pentru modificarea discursului interior, care are loc înainte și în timpul competiției, pentru prevenirea "catastrofizării" atunci când apare ceva rău și pentru concentrarea asupra răspunsurilor realiste și adaptate la situații dificile.


Ce credință este comună în rândul sportivilor de succes, în ceea ce privește dimensiunea "mentală" a sportului?


Mulți sportivi de succes subliniază latura psihologică a sportului. Înotătorul Mark Spitz, care a câștigat șapte medalii de aur la Jocurile Olimpice, este citat pentru spusele sale, "La acest nivel de calificare fizică, diferența dintre a câștiga și a pierde este 99% de natură psihologică". Jack Nicklaus, celebrul jucător de golf, a afirmat că "golful este 90% mental" (Williams, 1986). Desigur, valorile procentuale nu trebuie să fie luate literal, cu deosebire atunci când un sportiv vorbește despre un plus de 150%. Ideea este că sportivii de clasă mondială văd factorii psihologici ca fiind foarte importanți.

Influențele psihologice intră în joc în cursul tratării problemelor (cum ar fi tensiunea sau incapacitatea bruscă de a face performanță la nivelul obișnuit al jucătorului) și, de asemenea, în raportarea la performanța de vârf.

Traducere de Maricica Botescu, cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.