Ce este adaptarea olfactivă? Cât de completă este după câteva minute? Adaptarea senzorială, diminuarea răspunsului în urma stimulării continue, apare în cazul mirosului ca şi în celelalte simţuri. Adaptarea olfactivă este rapidă şi aproape completă din cauza unui sistem chimic special ce neutralizează răspunsul receptorilor olfactivi la mirosuri. În cazul olfacţiei, mirosurile par cu 80% mai puţin puternice după câteva minute de expunere la ele.

 


Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.4: Simţurile şi percepţia) - (Partea a III-a - Simţurile minore
)


Care sunt unele din consecinţele adaptării olfactive pentru oameni?

Datorită adaptării olfactive, oamenii care poartă prea mult parfum sau apă de colonie rareori realizează acest lucru. Mirosul este doar o cincime la fel de puternic pentru ei faţă de cât este pentru ceilalţi oameni.

În multe situaţii, adaptarea olfactivă este o binecuvântare. O persoană care petrece mult timp lucrând într-un miros urât ajunge la punctul în care adaptarea olfactivă este 100% iar el sau ea nu îl mai percepe deloc.

Discuţia despre adaptare... m-a făcut să mă gândesc la un exemplu pe care l-am experimentat crescând în Savannah. Din fericire sau nefericire Savannah era destul de mare pentru a avea una din cele mai mari din lume fabrici de hârtie, Union Camp. Am trăit în acest oraş timp de nouăsprezece ani şi nici măcar o dată nu am mirosit fumul îngrozitor pe care această fabrică îl elimina în aer. (De atunci, acesta s-a mai diminuat puţin.) Am muncit într-o vară împreună cu un om din North Carolina iar el spunea tot timpul că este un ”miros teribil” în aer. Chiar şi după ce am plecat pentru o lună din Savannah, când m-am întors tot nu percepeam mirosul de la Union Camp. Dar cei care nu trăiesc în acest oraş simt aproape instantaneu mirosul care pluteşte în aer.

Simţul olfactiv joacă un rol major în percepţia noastră privind gustul mâncării. Atunci când nasul nu poate mirosi, mâncarea este mai puţin gustoasă. Un experiment simplu arată rolul olfacţiei în privinţa gustului. Ia un măr şi o ceapă, ţine-ţi nasul şi gustă din fiecare. Nu vei putea să le deosebeşti. Sau ia o înghiţitură de cola în timp ce îţi ţii nasul. Va avea gustul apei minerale.   

Traducere realizată de Alina Turcescu cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.