Introducere in psihologieSpecialiştii în sănătate mentală au nevoie de o modalitate de a comunica cu privire la tulburările pe care le tratează. În cazul în care un pacient este recomandat de un doctor unui alt specialist, trebuie să existe un consens asupra formulărilor privind natura tulburării.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.12: Psihologia anormalului) - (Partea I: Definirea comportamentului anormal) - DSM: Manualul de Diagnostic şi Statistică a Tulburărilor Mentale


DSM: Manualul de Diagnostic şi Statistică a Tulburărilor Mentale


Această terminologie este furnizată de un ghid pe nume DSM-IV. O versiune numita DSM-IV-TR (Text Revizuit) a fost emisă în anul 2000. Ea a schimbat unele dintre descrierile textului, dar nu a modificat categoriile diagnostice. DSM-V a fost programat să fie publicat în 2012.

Ce este DSM-IV şi cum se utilizează?

DSM-IV este Manualul de Diagnostic şi Statistică a Tulburărilor Mentale (ediţia a patra), fiind publicat de Asociaţia Americană de Psihiatrie. Psihologii se referă la Asociaţia Americană de Psihiatrie prin sintagma "cealaltă APA". (când vorbesc despre "APA", psihologii americani se referă la American Psychological Association).

Ce este o listă "exhaustivă" a  tulburărilor mentale?

DSM-IV prevede un sistem de clasificare exhaustivă a tulburărilor mentale. Cu alte cuvinte, nimic nu este lăsat pe dinafară. Nu contează că o tulburare este mai ciudată sau mai puțin frecventă, DSM-IV asigură clasificarea tuturor. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că DSM-IV are ultimul cuvânt în ce priveşte categoriile de diagnostice sau diferenţierile semnificative dintre diferitele disfuncţii dăunătoare. Asociația Americană de Psihiatrie menţionează chiar în DSM-IV-TR că etichetele de diagnostice reprezintă în fapt doar o "prescurtare convenabilă".

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.