Introducere in psihologieÎn această carte ne vom referi la variabilele psihologice. Unii elevi nu înțeleg termenul simplu de ”variabilă”, așa că ar putea fi un moment bun să clarificăm conceptul. O variabilă este o caracteristică a lumii care poate varia sau se poate schimba.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea a III-a: Gândirea critică) - Făcând distincția între definiții operaționale, variabile și valori

Definiţiile operaţionale, nu mereu bune (19)

 

 

Este ceva care poate fi măsurat sau detectat. Prin urmare, definițiile operaționale, care explică un cuvânt indicând modul în care ceva poate fi măsurat sau detectat, definesc întotdeauna o variabilă.

Variabilele sunt diferite de valori – numere sau scoruri. Variabilele pot avea multe valori posibile, în funcție de lucrul care este măsurat. Următorul tabel prezintă exemple de variabile, definiții operaționale și valori.

 

Variabilă Definiție operațională Valoare
Inteligență Scorul obținut la proba orală SAT (un test standardizat) 550
Vârstă Răspuns la chestionar (o autoevaluare) 21
Inteligență Viteza de reparare a motorului (o definiție comportamentală) 2 ore
Inteligență Numărul de fire de păr de pe degetul mare al mâinii stângi (o definiție stupidă) 7

Variabile, definiţii operaţionale şi valori



Ultima definiție din tabel (numărul de fire de păr de pe degetul mare al mâinii stângi) ne amintește că definițiile operaționale nu sunt întotdeauna bune sau valide. Ele sunt pur și simplu descrieri ale acțiunilor de măsurare. Ai putea afirma că ultima definiție este una operațională. Implică o serie de operații de măsurare (observarea degetului mare de la mâna stângă, numărarea firelor de păr), dar nu constituie o definiție bună dacă vrei să măsori inteligența. Definițiile doi și trei sunt de asemenea defectuoase, pentru că nu conțin suficiente detalii (ce chestionar?, ce reparație?). Nu presupune că o definiție operațională este validă doar pentru că un cercetător a obținut un număr cu ajutorul ei.

 

 

Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.