Nimeni nu intelege mecanica cuanticaAtunci când ne confruntăm cu un asalt de nestăvilit al bizareriilor cuantice este tentant să etalăm citatul binecunoscut al fizicianului Richard Feynman, laureat al Premiului Nobel: "Nimeni nu înţelege mecanica cuantică."

 

 

 

 

Supraconductor, suprafluid, suprasolid (7)

Paradoxurile reprezintă conflicte între realitate şi părerile noastre despre ceea ce aceasta ar trebui să fie.


Afirmaţia lui Feynman conţine şi un sâmbure de adevăr. Explicaţiile încercate în cadrul acestei serii de articole au folosit cadrul cel mai larg acceptat de a descifra bizareriile lumii cuantice, numit Interpretarea Copenhaga, după numele oraşului în care Niels Bohr şi Werner Heisenberg au efectuat o examinare amănunţită a regulilor de bază ale lumii cuantice la începutul secolului XX.

Cu ale sale principiu de incertitudine şi paradoxuri de măsurare, Interpretarea Copenhaga se reduce în esenţă la recunoaşterea faptului că, în calitatea noastră de animale obişnuite cu un univers clasic, suntem cu toţii nepregătiţi să înţelegem principiile fundamentale care stau la baza mecanicii cuantice. Orice încercare am face să ne angrenăm în această întreprindere, totul se reduce la o proiecţie clasică superficială a deplinei bogăţii cuantice.

Asemeni multor altor fizicieni, Lev Vaidman de la Universitatea din Tel Aviv, Israel promovează o explicaţie alternativă. "Eu nu am senzaţia că nu înţeleg mecanica cuantică", afirmă el. Dar există un mare preţ care trebuie plătit pentru a putea înţelege acest lucru: să admitem faptul că există universuri paralele.

În această imagine despre universul cuantic, funcţiile de undă nu colapsează în certitudini clasice de fiecare dată când efectuăm măsurarea acestora. Realitatea pur şi simplu se împarte între mai multe lumi paralele, deoarece există mai multe posibilităţi de măsurare. Una dintre aceste realităţi conţine şi lumea în care existăm. "Dacă nu admitem existenţa universurilor paralele, nu avem nicio şansă să avem o imagine coerentă despre mecanica cuantică", afirmă Vaidman.

Sau, dacă ne întoarcem la cele afirmate de Richard Feynman, fie că acceptăm Interpretarea Copenhaga, fie că mergem pe mâna Interpretării Universurilor Paralele", "paradoxul" este doar un conflict între realitate şi sentimentul nostru faţă de ceea ce realitatea ar trebui să reprezinte".

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea articolului Nobody understands, publicat de New Scientist. Reed Business Information Ltd şi New Scientist nu îşi asumă nicio responsabilitate privind eventuale erori de traducere.
Traducător: Ecaterina Pavel

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro