Cu acordul autorului, fizicianul şi filozoful F.David Peat, vă oferim în traducere una dintre cele mai bune cărţi de filozofia ştiinţei secolului al XX-lea, "De la certitudine la incertitudine".

 

De la certitudine la incertitudine de David Peat. Coperta superioara a cartii

 

CUPRINS:
....PREFAŢĂ
1. INCERTITUDINEA CUANTICĂ
2. DESPRE NEDESĂVÂRŞIRE
3. DE LA OBIECT LA PROCES
4. LIMBAJUL
5. SFÂRŞITUL REPREZENTĂRII
6. DE LA PRECIZIE LA HAOS
7. REIMAGINAREA PLANETEI
8. OPRIND COSMOSUL


 

1 Teorema lui Gödel (75)
2 Post-scriptum. Lumea după 11.09.01 (74)
3 Povestea ştiinţei (72)
4 Spre ce ne îndreptăm? (73)
5 Măştile personalităţii (71)
6 O schimbare de viziune asupra lumii (70)
7 Nevoia unei auto-evaluări critice (69)
8 Somnul raţiunii (68)
9 Un vis al Iluminismului (67)
10 Resurse energetice. Încălzirea globală (66)
11 Importanţa diversităţii şi redundanţei (65)
12 Progrese remarcabile dovedite nocive (64)
13 Analiza de risc şi limitările sale (63)
14 Universităţile. Ce au ajuns astăzi? (62)
15 Conspiraţii ireale şi minciunile guvernului
16 Experţii. Cine ne spune ce să facem? (60)
17 Mişcările ecologiste (59)
18 Imaginând o altfel de planetă (58)
19 Acţiune şi haos (57)
20 Organizaţii şi atractori (56)
21 Organizarea organizaţiilor (55)
22 Auto-organizarea sistemelor (54)
23 Tendinţele. Intermitenţa (53)
24 Haos, haos pretutindeni. Hazardul (52)
25 Populaţii haotice (51)
26 Sisteme haotice (50)
27 De la precizie la haos (49)
28 Valori postmoderne (48)
29 Impresionismul (47)
30 Arta ca teorie ştiinţifică (46)
31 Pictura şi reprezentarea realităţii (45)
32 Cum ne reprezentăm ceea ce vedem (44)
33 Cum funcţionează vederea (43)
34 Sfârşitul reprezentării (42)
35 Limbajul şi tu - cine este stăpânul? (41)
36 Blackfoot şi Rheomode-2 (40)
37 Blackfoot şi Rheomode-1 (39)
38 Bohr despre inadecvarea limbajului (38)
39 Incertitudinea limbajului-6 (37)
40 Incertitudinea limbajului-5 (36)
41 Incertitudinea limbajului-4 (35)
42 Incertitudinea limbajului-3 (34)
43 Incertitudinea limbajului-2 (33)
44 Incertitudinea limbajului-1 (32)
45 Fizica indienilor Blackfoot (31)
46 O nouă ordine în fizică - partea a 2-a (30)
47 O nouă ordine în fizică - partea 1 (29)
48 Simetria şi marile teorii unificate (28)
49 De la atomi la particulele elementare (27)
50 Naşterea şi evoluţia teoriei atomice (26)
51 Permanenţă şi transformare (25)
52 Dominaţia logicii (24)
53 Inteligenţa artificială (23)
54 Algoritmii şi strategiile cognitive (22)
55 Limitele algoritmilor (21)
56 Adevăruri nedemonstrabile (20)
57 Teorema lui Godel (19)
58 Proiectul lui Hilbert şi intuiţionismul (18)
59 Puterea logicii (17)
60 Principia Mathematica (16)
61 Paradoxul lui Russell (15)
62 Ce este un număr? Cum numărăm? (14)
63 Matematica - ultima certitudine? (13)
64 Puterea şi frumuseţea matematicii (12)
65 Dispariţia realităţii fundamentale (11)
66 Suspendaţi în limbaj (10)
67 De la mecanicism la incertitudine (9)
68 Realitatea în mecanica cuantică (8)
69 Rolul observatorului în lumea cuantică (7)
70 Heinsenberg şi principiul incertitudinii (6)
71 Bohr şi "complementaritatea" (5)
72 Apariţia cuantei de lumină (4)
73 Înţelesurile relativităţii (3)
74 Eterul şi radiaţia corpului negru (2)
75

"De la certitudine la incertitudine" (1)

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineÎncercările anterioare de a demonstra coerenţa sau completitudinea matematicii foloseau logica simbolică pentru enunţarea afirmaţiilor despre teoreme şi demonstraţii matematice. Statutul matematicii era deci examinat şi certificat din exteriorul ei.

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineAceastă carte a fost gata înainte de evenimentele tragice din 11.09.2001. Dar în luna decembrie a aceluiaşi an, pe când îmi făceam corecturile finale, am recitit fraza finală a cărţii. Am fost izbit de ironia ei specifică şi adevărul ei particular, în lumina a ceea ce se întâmplase.

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineÎnainte de a părăsi această chestiune controversată a măştilor personalităţii, să ne întoarcem la un alt tip de poveste - ştiinţa însăşi. Ştiinţa este acea poveste pe care societatea noastră o spune ea însăşi despre cosmos, despre univers.

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineNatura şi toate acele sisteme avansate pe care gândirea le-a creat pentru noi (de la microeconomie la ingineria genetică, de la constituţiile juridice la sateliţi) ne forţează să facem un pas înapoi, să luăm o pauză şi să privim în jur la tot ceea ce am creat.

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineConştientizarea complexităţii interioare a cosmosului şi a multiplicităţii abordărilor necesare pentru a înţelege lumea nu trebuie să se limiteze la lumea materiei, aceasta aplicându-se, de asemenea, la propriul univers lăuntric şi la noi înşine.

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineUn pas în această direcţie este recunoaşterea faptului că lumea noastră este mult mai complexă decât ne-am imaginat vreodată. În acest sens, explicaţiile definitive şi observaţiile total obiective e posibil să nici nu existe cu adevărat.

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineUnde ne aflăm în încercarea de a găsi această înţelepciune şi cum urmează să o folosim în lume? Gândiţi-vă la artiştii care lucrează la un portret sau la o natură moartă. Din când în când ei se dau câţiva paşi înapoi şi scrutează pânza.

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineCu toate acestea, în anii care au urmat au izbucnit două războaie mondiale, împreună cu nenumărate alte conflicte armate, represiunile în masă, purificarea etnică, holocaustul, războaiele biologice şi chimice, devastarea mediului şi ameninţarea cu anihilarea nucleară.

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineAmericanii erau încrezători în lumea lor la început de secol XX. Deceniile următoare nu mai aveau să fie perturbate de incertitudinile politicii internaţionale, pentru că America aplica în continuare Doctrina Monroe, formulată şi introdusă încă din 1823.

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineUnii experţi prezic că în 50 de ani resursele de petrol şi gaze naturale ale planetei se vor epuiza sau cel puţin vor fi atât de sărăcite, încât preţul pentru extracţie va fi mult prea mare. Cum vom face faţă provocărilor energetice ale viitorului? Dar încălzirii globale?

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineÎn pofida inventivităţii şi a tuturor cunoştinţelor ştiinţifice acumulate de om, controlul pe care am presupus că îl avem asupra mediului înconjurător şi abilitatea noastră de a planifica şi a anticipa evenimente este mai puţin sigură decât am crede.

Comentarii -

David Peat. De la certitudine la incertitudineAcest capitol urmăreşte răsturnările de situaţie şi transformările noastre în căutarea certitudinii şi liniştii în faţa diverselor crize ecologice. Universităţile şi experţii, după cum am descoperit deja, au devenit compromise. Dar istoria ne poate ajuta.

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineFaptul că declinul înţelepciunii şi convingerilor şi apariţia „opiniilor” şi a rezumatelor „experţilor” trebuie să aibă loc exact în momentul în care avem cea mai mare nevoie de îndrumare este, în mod particular, unul ironic. Cum ne ajută ştiinţa în această direcţie?

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineDacă declaraţiile şi promisiunile politicienilor şi experţilor din televiziuni sunt suspecte, ar trebui să ne întoarcem la depozitarii tradiţionali ai înţelepciunii din societatea noastră – universităţile? Cum s-a transformat mediul academic în sec. al XX-lea?

Comentarii -

David Peat. De la certitudine la incertitudineDin când în când, de-a lungul secolului al XX-lea, oameni cu totul obişnuiţi au avut tendinţa să privească diverse lucruri cu un anumit grad de paranoia. „Guvernul ne minte?”, întrebau oamenii. „Cine a fost de fapt în spatele asasinării preşedintelui Kennedy?”

Comentarii -

Coperta cartii lui David PeatÎn cap. 5 întrebam dacă cineva, un critic de artă sau un director de galerie, ne-ar putea oferi un set de standarde cu privire la ce este bun şi ce este rău în artă. Nu a apărut niciun răspuns miraculos, altul în afara obligaţiei pe care o avem de a ne informa şi de a face propriile judecăţi.

Comentarii -

Miscari ecologisteLa mijlocul secolului al XIX-lea doar un procent mic dintre americani locuiau în oraşe. Astăzi cifra este de aproximativ 50%. Dar numai atunci când oamenii pleacă de la ţară pentru a locui la oraş devin nostalgici faţă de o lume neatinsă numită „natură”.

Comentarii -

Coperta cartii lui David PeatMintea omenească se delectează creând teorii atotcuprinzătoare şi explicaţii definitive. Dar indeterminismul cuantic, teoria haosului, limitele limbajului şi lacunele şi incertitudinile matematicii pun la îndoială validitatea unor astfel de obiective ambiţioase.

Comentarii -

AcţiuneDacă nu putem ajunge niciodată la certitudinea totală, iar dacă abilităţile noastre de a prevedea şi controla lumea din jurul nostru sunt în mod inerent limitate, atunci metafora teoriei haosului ne va conduce la regândirea a ceea ce înseamnă acţiunile corective.

Comentarii -

OrganizaţiiOrganizaţiile pot semăna cu personalităţile umane. Acestea din urmă au propriile lor istorii de familie şi poveşti personale; zeci de ani mai târziu, ele pot încă consuma  din consecinţele traumelor din trecut. Îmi amintesc de o doamnă în vârstă...

Comentarii -

OrganizaţiiEste de presupus că cel ce ştie multe lucruri va avea mai multe şanse de supravieţuire şi prosperitate în lumea de astăzi aflată într-o rapidă schimbare, decât expertul foarte specializat, care şi-a limitat cunoştinţele doar spre o singură competenţă.

Comentarii -

OraşContinuăm publicarea cărţii "De la certitudine la incertitudine" cu un nou episod privind auto-organizarea sistemelor. În unele cazuri, când ordinea este slăbită, haosul ia conducerea, în altele, ordinea îşi implantează seminţele pe tărâmul haosului.

Comentarii -

Coperta cartiiAcest lucru nu înseamnă că trebuie să ne spălăm pe mâini de sistemele haotice. Dacă detaliile lor fine rămân pentru totdeauna dincolo de noi, am putea totuşi să detectăm în comportamentul lor modele care nu sunt complet aleatoare.

Comentarii -

Coperta cartiiCapitolul anterior a susţinut că modul în care ne reprezentăm lumea are o influenţă profundă asupra a ceea ce vedem. Teoria haosului oferă un exemplu contemporan excelent al acestui fenomen. În continuare, câteva consideraţii despre haos şi hazard.

Comentarii -

Efectul flutureTermenul de haos planetar a fost introdus prin metafora nisipului din ceasul newtonian. Există şi alte situaţii când un comportament regulat, ciclic, ascunde seminţele haosului. Luaţi ca exemplu de comportament regulat un lac plin cu stuf, populat cu crapi şi ştiuci.

Comentarii -

Orbite LorenzOamenii de ştiinţă nu mai sunt îngroziţi de studiul sistemelor haotice pentru că ştiu că astfel de sisteme ascund multe secrete interesante. Haosul însuşi este una din formele unei game largi de comportamente, variind de la banala ordine până la sisteme incredibil de complexe.

Comentarii -

De la certitudine la incertitudineAm trecut deja în revistă o serie de moduri în care anul de mare însemnătate 1900 a reprezentat un veritabil hotar între certitudine şi incertitudine. Acest capitol vă face cunoştinţă cu încă una din aceste revoluţii - apariţia în centrul ştiinţei a teoriei haosului.

Comentarii -

Coperta cartiiÎntr-o lume în care certitudinea absolută a fost lăsată în urmă, arta însăşi a luat forma multor lucruri diferite. Pentru un timp pânza a fost privită drept un obiect de sine stătător. O pictură nu mai făcea referire la ceva situat în exteriorul său.

Comentarii -

Monet. ImpresieLa mijlocul secolului al XIX-lea o nouă clasă socială apărea în Franţa. Nu erau nici bogaţi, nici săraci, ci mica burghezie care deţinea magazine, lucra în fabrici, trăia în noile suburbii şi se distra în saloanele de dans de la Bals Musette sau ieşea la picnicuri pe marginea Senei.

Comentarii -

MandalaMare parte din arta non-figurativă este preocupată de scheme vizuale, simboluri, semne, hărţi, diagrame, indicaţii, înregistrări şi caligrafie care mângâie simţurile şi plac ochiului. În acelaşi timp, aceste modalităţi de expresie indică spre ceva de dincolo de ele.

Comentarii -


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!