Şi cel mai eficient motor existent iroseşte o parte din energia pe care o produce sub formă de căldură. Acum, graţie înţelegerii funcţionării materiei pe care ne-o conferă mecanica cuantică, cercetători din Universitatea din Arizona afirmă că au proiectat un dispozitiv, fără elemente mecanice, care "colectează" căldura şi o transformă în energie electrică. Deşi dispozitivul este deocamdată doar pe calculator, proiectanţii spun că nu există niciun motiv ca acesta să nu fie funcţional atunci când va fi realizat fizic.

 

 

Funcţionarea dispozitivului are la bază plasarea unor electroni foarte subţiri în jurul unui polimer asemănător cauciucului, de asemenea foarte subţire. Nanomaterialul produs va fi folosit prin "îmbrăcarea" elementelor care pierd căldură (de exemplu ţeava de eşapament a maşinii), în acest fel căldura care în mod normal se pierde fiind stocată şi refolosită.

 

Conceptul mecanicii cuantice folosit de cercetătorii americani este acela al dualităţii undă-particulă proprii materiei (mai multe despre acest subiect aici). În cazul nostru este vorba de proprietatea de a se comporta ca undă a electronului. Polimerul amintit are mici inele care "sparg" undele electronilor, care se vor deplasa pe căi diferite, de o parte şi alta a inelelor. Cum inelele sunt astfel construite, încât o cale este mai lungă decât cealaltă, tipul de interferenţă care va surveni va duce la anularea undelor, ceea va conduce în final la o diferenţă de potenţial (deci curent electric), atâta vreme cât există o diferenţă de temperatură în circuit.

Dispozitivul va eficientiza, spun cercetătorii, nu doar automobilul, ci şi panourile solare ori diverse tipuri de fabrici. Nu ne rămâne decât să aşteptăm comercializarea acestui tip de nanomaterial care promite să ne mai salveze din bugetul personal...

 

 

Articolul se bazează pe acestui material şi este guvernat de principiile Creative Commons License.

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.