Pe 30 aprilie 2021, roverul Perseverance al NASA a devenit prima navă spațială care a înregistrat sunete ale unei alte nave spațiale, pe o altă planetă.

Terra și Marte au atmosfere diferite, iar asta afectează modul în care se propagă sunetul.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu modul în care funcționează sunetul: undele sonore iau naştere în urma vibraţiilor de natură mecanică. Un caz binecunoscut este cel al vibrațiilor moleculelor de aer, care intermediază discuțiile noastre zilnice.

De obicei sunetul are la bază un obiect care vibrează şi transmite aceste vibrații către mediul înconjurător. Vibraţiile respective antrenează moleculele de aer din preajmă, creând zone de compresie în care moleculele se aglomerează şi zone de rarefiere unde, dimpotrivă, moleculele de aer se depărtează unele de altele (fenomen denumit în fizică rarefacţie).

 

Reprezentare grafică a undei longitudinale
Undă longitudinală - reprezentare grafică (wikimedia.org)



Undele sonore se propagă aşadar sub forma unor variaţii continue ale presiunii aerului. Sunetul nu se poate propaga, prin urmare, în absența aerului (doar în filmele americane e posibil așa ceva! 😀.

Presiunea medie de la suprafața planetei Marte este de doar 0,6% din cea a Pământului. Presiunea în atmosfera lui Marte scade cu altitudinea mai lent decât pe Pământ, dat fiind că accelerația gravitațională este de circa 38% din cea a Pământului.

Pentru că Marte este mult mai mică decât Terra, iar gravitația mult mai mică, atmosfera de pe Marte este destul de rarefiată și este formată din aproximativ 96% dioxid de carbon, 1,93% argon și 1,89% azot. Fără oxigen...

Sunetul este, prin urmare, diferit pe Marte. În videoclipul de mai jos veți putea auzi sunete înregistrate de roverul Perseverance al NASA, aflat în misiune pe Marte, care folosește două microfoane luate de pe piață în fapt (nu sunt create de NASA special pentru misiunea pe Marte).

Sunetele pe care le veți auzi în videoclip sunt: al vântului de pe Marte, al deplasării roverului (care are roți de metal) și al zborului unei drone, Ingenuity, și aceasta aflată, firește, în misiune pe Marte. Marte este singura planetă de roboți de care știm!

 

Puteți sări direct la minutul 1:25 pentru a auzi înregistrările sunetelor menționate:

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.