Agenția Spațială Europeană (European Spatial Agency - ESA) a publicat de curând imagini satelitare și un videoclip cu Delta Dunării, în care descrie, pe scurt această zonă geografică a României. Este parte din proiectul „Pământul din spațiu”. Merită urmărit clipul, de nici 4 minute.

Delta Dunării este un labirint de apă și pământ la granița dintre România și Ucraina, alcătuit din nenumărate lacuri, canale și insule situate la capătul fluviului Dunărea, lung de 2.860 km.

Dunărea izvorăște în munții Pădurii Negre din Germania, iar de-a lungul cursului său, înainte de a se vărsa în Marea Neagră, trece prin 10 țări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina.

Delta Dunării acoperă o suprafață de aproximativ 4.300 km pătrați și este cunoscută pentru abundența de păsări, găzduind peste 300 de specii, precum și 45 de specii de pești de apă dulce în numeroase lacuri și mlaștini.

În 1991, partea românească a Deltei Dunării a devenit parte a listei UNESCO a siturilor patrimoniului mondial.

În imaginea de mai sus, în culori reale, obținută în aprilie 2020, vastele zone cu stuf pot fi văzute în nuanțe de maro, culoare tipică în această perioadă a anului. Zonele de verde deschis datorează culoarea probabil sedimentelor purtate de fluviu.

Chiar la sud de Delta Dunării se află Complexul lagunar Razim-Sinoe, vizibil în verde-smarald datorită unei concentrații ridicate de alge. Acest complex s-a format cu ajutorul zăcămintelor aluvionare ale Dunării și a mișcării treptate spre est a curenților de coastă cauzate de înaintarea deltei.

 

Textul articolului are la bază textul din videoclip.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.