În aprilie acest an au apărut mai multe articole despre „dovezi puternice privind descoperirea unei noi particule subatomice ori a unei noi forțe”, pornind de la anumite anomalii în interacțiunile dintre miuoni (particule elementare din grupul „leptonilor” asemănătoare electronilor, adică au sarcină electrică negativă). Dar chiar există o a cincea forță, legată de miuon sau nu?

 

Cele patru „forțe”

De regulă, vorbim despre patru forțe fundamentale: forța electromagnetică (intermediată de fotoni), forța nucleară tare (intermediată de gluoni), forța nucleară slabă (intermediată de bosonii W+, W- şi Z0) și „forța” gravitațională.

Cu „forța” gravitațională e o problemă... Întâi, pentru că nu e o forță. Einstein e de vină! În al doilea rând pentru că deși fizicienii menționează adesea gravitonul ca particulă care mediază această „forță”, această particulă nu a fost descoperită vreodată. Deci a patra „forță” nu e forță, deși mai toată lumea folosește acest concept newtonian și atunci când vorbește despre gravitație.

În plus, mai există bosonul Higgs, cel care dă particulelor elementare masă și care acționează cumva ca o forță, dar nu este trecut în lista cu forțele, deși gravitația este :)

Probabil că un termen mai adecvat pentru cele patru ar fi „interacțiuni” (interacțiunea electromagnetică, nucleară tare, nucleară slabă și gravitațională), nu „forțe”.

În fine, să trecem peste această confuzie și să vedem care-i ideea cu a cincea forță!

→ Dacă ai rămas nedumerit cu privire la gravitație, de care toată lumea spune că e forță, dar nu este, citește acest articol: Gravitația este efectul curbării spațiu-timpului

 

Există sau nu a cincea forță?

A cincea forță este o forță ipotetică, nouă, fundamentală pentru care nu avem încă dovezi. Dacă am găsi-o, ar fi cea mai tare știre de fizică din ultimii 100 de ani. De aceea apar frecvent titluri despre ea.

Nu există o anume a cincea forță, dar există un număr mare de forțe denumite „a cincea” pe care fizicienii le-au inventat și pe care le caută.

Dacă există o a cincea forță, este dificil de observat, pentru că altfel am fi observat-o deja. Aceasta înseamnă că această forță fie devine vizibilă doar la distanțe foarte mari, fie la distanțe foarte mici și este ascunsă undeva în tărâmul fizicii particulelor.

De exemplu, anomalia din măsurarea miuonul g-2, ar putea fi un indiciu pentru o nouă particulă-forță, deci ar putea fi a cincea forță. Sau poate nu.

Există, de asemenea, o presupusă anomalie în unele tranziții nucleare, care ar putea fi mediate de o nouă particulă, numită X17, care ar putea „purta” o a cincea forță. Sau poate nu.

Nici una dintre aceste anomalii nu reprezintă dovezi foarte convingătoare pentru existența unei a cincea forțe; cea mai probabilă explicație în ambele cazuri fiind... dificultatea fizicii nucleare.

Cred că cel mai plauzibil caz de „a cincea forță” provine din observațiile pe care le atribuim de obicei materiei întunecate. Astrofizicienii introduc materia întunecată pentru că văd o forță care acționează asupra materiei normale. În prezent, ipoteza cea mai acceptată pentru această observație este că această forță este doar gravitațională, deci o forță veche, dar că în schimb există un tip nou de materie. Acest lucru nu se potrivește foarte bine cu toate observațiile, așa că ar putea să nu fie gravitația, ci într-adevăr o nouă forță, a cincea forță.

De asemenea, energia întunecată este uneori asociată cu o a cincea forță. Dar acest lucru nu este cu adevărat necesar pentru a explica observațiile, cel puțin nu în acest moment.

Dacă am găsi dovezi pentru o astfel de forță nouă, am putea face ceva cu ea? Aproape sigur nu, cel puțin nu într-un viitor previzibil. Motivul este că, dacă există astfel de forță, efectele lor trebuie să fie foarte mici, altfel le-am fi observat mai devreme. Cu toate acestea, cine știe, dacă găsim o forță nouă, vom găsi ce să facem cu ea. Cu siguranță merită căutat.

Deci, dacă citiți titluri despre o a cincea forță, asta înseamnă doar că există o anomalie observațională care ar putea fi explicată printr-o nouă interacțiune fundamentală, cel mai adesea o particulă nouă. Este o frază captivantă, dar într-adevăr destul de vagă și nu prea informativă.

 

Există a cincea forță?

 

Textul este, în parte, traducerea și adaptare după textul din videoclip.
Credit imagine: Cern

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.