1. Un fluture imită perfect, când își închide aripile, o frunză îngălbenită, uscată. Când le deschide, are un colorit de o frumusețe deosebită. (link ‹eng›)

2. Hiroo Onoda a fost un militar japonez care a continuat să lupte în cel de-Al II-lea Război Mondial încă 29 de ani, ascuns într-o junglă de pe insula Lubang din Filipine (de unde avea diverse incursiuni în afara junglei, omorând, jefuind, distrugând proprietăți), pentru că nu a știut că se terminase. Onoda primise ordine clare din partea ofițerului superior, Yoshimi Taniguchi, de a nu capitula indiferent de circumstanțe. Au fost multe încercări de a-l identifica și convinge că trebuie să încheie lupta (manifeste aruncate în junglă, forțe speciale trimise să-l găsească), dar Onoda nu s-a lăsat convins, crezând că e vorba de acțiuni de intoxicare ale inamicului. Revenit în fine în Japonia, descoperit și convins de un aventurier că războiul chiar se sfârșise, a fost dezamăgit de ce a găsit (o societate japoneză capitalistă, ce-și pierduse o parte din valorile de dinainte de război) și s-a mutat în Brazilia, unde a și murit. (link ‹ro›)


3. 77% dintre ruși locuiesc în partea europeană a Rusiei, dar 77% din teritoriul Rusiei este în Asia.

4. Acum 800 de ani se vorbea scurt și clar... „Pașaportul” imperial al hanului Kublai (han mongol care a trăit între anii 1215-1294, fiind unul din nepoții întemeietorului Imperiului mongol, Ginghis Han), moneda din imaginea de mai jos, menționa: „Sunt trimisul hanului. Dacă mă provoci, mori”.


 

5. Antarctica (încă nedescoperită, dar prezentă pe anumite hărți vechi) a fost întâi denumită Australia (Terra Australis). Dar autoritățile coloniale de la Sydney au înlocuit în secolul al XIX-lea numele olandez al insulei (Noua Olandă) și, în lipsă de inspirație, au luat numele acelui teritoriu încă nedescoperit, care indica Antarctica de azi. (link ‹eng›)

6. Canibalul cel mai „prolific”, cum îl numește Cartea Recordurilor, a fost un șef de trib din Fiji, Ratu Udre Udre, care a mâncat (din) circa 1.000 de oameni. În fapt, numărul exact este necunoscut, estimarea fiind între 872 și 999 persoane. A omorât personal circa 100 de oameni. A murit în 1840, cel mai probabil împușcat de oficiali ai guvernului colonial. (link ‹eng›)

7. Cel puțin 11 specii de pește au capacitate de merge pe uscat (link ‹eng›)

 

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.