Despre tehnologia 5G (a 5-a generație de tehnologie pentru telefoane mobile) se discută deja de ceva vreme. Cei care știu sigur că este o tehnologie nocivă au ajuns să manifesteze în stradă (în multe dintre țările lumii) și să atace antene de comunicații (au fost incidente cel puțin în Olanda, Belgia, Irlanda și Marea Britanie). Pe de altă parte există și un discurs liniștitor al unor experți, care ne spun că tehnologia este sigură și că frica de 5G este doar o copie a fricii (nejustificate) de 2G, 3G și 4G.

Sabine Hossenfelder, fiziciană de origine germană, fără a afirma că tehnologia 5G este nocivă, arată că, în fapt, la acest moment nu știm prea multe despre posibilul impact pe termen lung al frecvențelor asociate tehnologiei 5G asupra sănătății umane. Iată principalele idei exprimate de aceasta:


• Tehnologia 5G folosește unde electromagnetice pentru a transmite informația. Undele electromagnetice sunt prezente tot timpul în univers. Lumina, solară sau de la bec, este, în fapt, undă electromagnetică. Semnalul radio, de asemenea. Doar că există diferențe între tipurile de unde electromagnetice, care au diferite frecvențe. O frecvență mai mare înseamnă o lungime de undă mai mică (și o capacitate mai mică de a „trece” prin obiecte), dar și o energie mai mare.

 



•  Dacă vrei să afectezi o moleculă, ai nevoie de o anumită cantitate de energie, pentru a rupe legăturile dintre atomii care alcătuiesc respectiva moleculă. Vorbind despre om, știm că o radiație electromagnetică de o anumită valoare poate afecta legăturile ce țin împreună ADN-ul, informația genetică. Ruperea legăturilor moleculare reprezintă cel mai direct și semnificativ mod de a afecta sănătatea umană.

• Unde începe radiația electromagnetică să fie nocivă? Imediat după zona vizibilă a spectrului electromagnetic, adică zona radiației ultraviolete (cea care ne afectează când stăm prea mult în Soare, la plajă). Energia unui foton din acest segment al spectrului este de circa 330 eV.

Electronvoltul, cu simbolul eV, este o unitate de măsură pentru energie, având ca valoare lucrul mecanic efectuat de un electron atunci când se deplasează între două puncte între care este o diferență de potențial (tensiune electrică) de 1 volt.

• Ceea ce contează, așadar, când vorbim despre efectele nocive ale radiației electromagnetice - este energia per foton, nu numărul total al fotonilor (energia lor totală).

• Radiația 5G are fotoni cu energie mult inferioară celei care poate rupe legăturile moleculare. Dar mai e o problemă: faptul că radiația electromagnetică poate încălzi țesutul uman (face ca celulele umane să „vibreze” sub incidența radiației electromagnetice de o anumită frecvență). Dar cât de mult încălzești țesutul este determinat nu de energia per foton, ci de energia totală pe unitate de timp. Cantitatea totală de energie transferată într-un anumit timp se numește „putere” și se măsoară în wați.
Pe scurt: frecvența ne spune energia per foton; puterea ne spune energia totală a fotonilor per timp. Această energie totală face eficient cuptorul cu microunde.

 

 

Radiația (undele electromagnetice) au un câmp electric (roșu) și unul magnetic (albastru).
Modul de oscilare a câmpului electric (perpendicular în acest caz) dă tipul de polarizare.



• În rețelele de telefonie mobilă curente puterea scade rapid cu distanța; energia electromagnetică este distribuită uniform în toate direcțiile. De aceea cea mai mare putere la care ești expus este cea generată de telefon, nu de stația de emisie-recepție a operatorului de telefonie mobilă, care se află la o distanță considerabilă de tine.

• Un segment din frecvențele folosite de tehnologia 5G nu a fost folosit până în prezent la scară largă. La aceste frecvențe, energia electromagnetică nu poate călători la distanțe mari, poate fi blocată ușor de pereți, copaci sau oameni. Ca o rețea de transmitere a datelor să fie eficientă la aceste frecvențe, stațiile de emisie-recepție trebuie să fie situate la circa 100 m distanță unele de altele. Ca urmare a acestei densități a punctelor de emisie a undelor electromagnetice (purtătoare ale datelor (telefonie, internet)), expunerea la radiație de acest tip va fi un lucru nou pentru noi. Studiile anterioare, referitoare la impactul comunicațiilor mobile asupra sănătății umane nu dau răspunsul pentru actualul context, pentru că actualele frecvențe, din nou, sunt folosite acum pentru prima dată.

 



• Dacă vrei să afli care sunt riscurile de sănătate ale expunerii prelungite (continue, după instalarea rețelelor 5G) la noile frecvențe 5G, o să observi că nu există studii. Știm că aceste frecvențe, cu lungimi de undă milimetrice, nu penetrează adânc pielea, dar sunt absorbite la nivelul superior al pielii, putând încălzi pielea și produce iritații ale ochilor. Care este pragul de putere care produce efecte adverse asupra sănătății umane - nu este cunoscut în prezent, pentru că nu există studii. O meta-analiză publicată în 2019 arată, în concluzie, că: „studiile existente nu asigură informație suficientă și adecvată pentru o evaluare corectă privind impactul asupra sănătății”. Organizația Mondială a Sănătății spune: „Nu sunt cunoscute efecte adverse în conexiune cu utilizarea tehnologiilor wireless, dar sunt puține studii care să analizeze impactul 5G”.

• În concluzie, deși este rezonabil să credem că nu există riscuri privind sănătatea umană prin utilizarea tehnologiei 5G, sunt foarte puține date care să ne asigure că nu vor exista efecte negative ca urmare a expunerii pe termen lung la frecvențele asociate 5G.

 

Tot ce trebuie să știi despre tehnologia 5G



Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.