Albert Einstein

1. Curierul cu cel mai mare bacșiș. În 1922 Einstein a făcut un tur în Japonia. Un curier, care i-a adus un pachet la hotel, nu a vrut să primească bacșiș de la celebrul fizician. Einstein a scris repede pe un bilețel, în germană: „A viață modestă și liniștită aduce mai multă bucurie decât urmărirea succesului, fiind mereu neliniștit”, pe care i l-a dat curierului. Bilețelul s-a vândut la licitație în 2017 în Israel cu 1,56 milioane dolari. (link ‹eng›)



2. Cerebelul sau „creierul mic” ocupă doar 10% din volumul creierului, dar conține între 50 și 80% din neuroni.


3. Regele Frederick William al Prusiei a avut o slăbiciune: soldații. Iar partea de finețe a proiectului său de a avea o armată cât mai mare a fost: soldații înalți. Regimentul denumit „Giganții din Potsdam” a fost constituit doar din soldați înalți, fiind mândria regelui. Atât de prețioși erau, că nu erau folosiți în lupte. (link ‹eng›)


4. Faptul că e greu să omori o muscă are de-a face cu modul în care funcționează sistemul vizual. Noi vedem mișcarea obiectelor din jurul nostru ca fiind continuă, dar creierul primește informația în etape. Dacă în cazul oamenilor informațiile despre lumea înconjurătoare se transmis creierului cu o frecvență de 60 de „cadre” pe secundă, în cazul muștelor frecvența este de 250. De aici reacția rapidă. (link ‹eng›)


5. Starlite este o substanță cu proprietăți uimitoare, care reduce transferul de căldură într-un mod uluitor, dar al cărei creator a murit înainte ca acesta să împărtășească secretul creării cu altcineva, așa că până astăzi, după mai bine de 30 de ani, nimeni nu știe cum să producă starlite.
În 1990 un chimist amator, Maurice Ward, și-a prezentat invenția într-o emisiune BBC. Un ou expus la foc deschis pentru timp îndelungat a rămas cu gălbenușul lichid, arătând că substanța cu care a fost învelit oul, starlite, a blocat orice transfer de căldură. Ward nu a ajuns la nicio înțelegere cu nicio companie până la moartea sa, în 2011, așa că super-substanța a rămas secretă până azi. (link ‹eng›)


6. Cum să scapi de trafic, varianta chinezească. Cum traficul este infernal și în părți din China, acolo s-a inventat o nouă afacere: cei care te duc unde ai nevoie rapid când ești prins în trafic. Pe scurt, în Wuhan, dacă vrei să ajungi undeva rapid și ești blocat în trafic, suni o companie care va trimite rapid doi motocicliști: unul rămâne cu mașina, altul te ia pe motocicletă și te duce unde vrei. Există soluție pentru orice :) (link ‹eng›)


7. Cangurii sunt de două ori mai mulți decât populația Australiei, iar autoritățile încurajează vânarea și consumul acestor animale, pentru a reduce le numărul. (link ‹eng›)


8. Alunarul lui Clark (Nucifraga columbiana), o pasăre care trăiește în America de Nord, are o memorie uimitoare: îngroapă în diverse locații circa 100 de mii de semințe de pin (pe care le extrage din conurile copacilor), iar peste câteva luni își reamintește unde a plasat aceste semințe; chiar și când semințele sunt sub 1 m de zăpadă.


9. Biserica Catolică nu închide ușa nimănui, nici măcar extratereștrilor. Papa Francis a afirmat în urmă cu câțiva ani că ar boteza și extratereștrii „cu nasuri lungi și urechi mari, ca în cărțile copiilor”, pentru că nu are dreptul de a refuza nimănui botezul, dacă îl cere. (link ‹eng›)

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.