Taurii sunt enervați de culoarea roșie, acesta fiind motivul pentru care atacă toreadorul

În fapt, taurul nu vede culoarea roșie, așa că povestea conform căreia taurii de coridă ar fi atraşi (enervaí) de culoarea roşie nu are sens; aceştia sunt atraşi de fapt de mişcarea pânzei cu care sunt provocaţi.


Mierea încălzită devine toxică

Nu există date (studii) care să arate că există vreun motiv să ne îngrijorăm că mierea încălzită ar deveni toxică și ne-ar pune sănătatea în pericol. Am scris un articol detaliat pe acest subiect pe care-l puteți citi aici.


Folosim doar 10% din creier

Am scris două articole (1 și 2) despre acest mit, arătând și cum am ajuns (unii dintre noi) să credem asta. Dar această afirmație nu are niciun sens și nu este susținută de cercetări științifice; dimpotrivă.


Faci negi dacă atingi broaște

În fapt negii apar ca urmare a infecției cu virusul papilloma uman. Și da, negii (virusul) se pot lua de la alți oameni cu negi.  


Marele Zid Chinezesc este singura structură creată de om ce poate fi văzută de pe Lună



Pământul, văzut de pe Lună. Imaginea a fost făcută pe 20 iulie 1969 de echipajul Apollo 1, în timp ce orbita Luna.


Mai sus vedeți o fotografie a Pământului făcută pe Lună. După cum puteți vedea, nu se pot distinge structuri mici, cum ar fi Marele Zid.


În Biblie scrie că Adam și Eva au mâncat mărul otrăvit

În fapt Biblia nu vorbește despre „măr”, deși „mărul otrăvit” a ajuns o sintagmă foarte folosită.




Dacă atingi puii unei păsări, aceștia vor fi abandonați / omorâți de pasărea-mamă

Acest mit încă persistă, și este extins și la alte animale, nu doar la păsări, dar pur și simplu nu este adevărat.


Trosnitul încheieturilor provoacă artrită

Nu sunt motive de îngrijorare: trosnitul încheieturilor nu provoacă artrită, dar cu certitudine îi enervează pe unii dintre cei aflați în proximitate.
Zgomotul specific este provocat de mici „baloane” de gaz din fluidul dintre articulații. Aceste baloane au nevoie de ceva timp pentru a se forma, acesta fiind și motivul pentru care nu poți trosni degetele la nesfârșit.


Zahărul produce hiperactivitate la copii

Deși zahărul în cantități mari nu este bun, acesta nu schimbă comportamentul copiilor. Cel mult le schimbă starea de spirit într-un mod pozitiv (cui nu-i place dulcele?).


Liliecii sunt orbi

Și acestui mit i-am acordat spațiu larg. Puteți citi aici articolul nostru: Spunem „orb ca un liliac”, dar sunt liliecii orbi?


Omul are cinci simțuri

Aristotel este unul dintre cei mai influenți gânditori din istoria omenirii. Abia după 2.000 de ani de la moartea sa moștenirea sa a fost pusă la îndoială la modul foarte serios.
Faptul că noi credem că avem cinci simțuri i se datorează tot lui Aristotel. Numai că realitatea este diferită. La urma urmelor, ce înseamnă un „simț”? Capacitatea de a recepta și conștientiza anumiți stimuli, nu?
Iată simțuri pe care le ai, dar nu le enumeri în cele cinci:
- simțul echilibrului (faptul că simți când îți pierzi echilibrul ori că nu ești în echilibru);
- simțul durerii
- simțul temperaturii (simți când e cald / rece în mediul exterior)
- sensul chinestezic (capacitatea de a percepe mișcarea diferitelor părți ale corpului; de exemplu, poți să-ți atingi nasul chiar cu ochii închiși)
Lista este mult mai lungă și, deocamdată, nu este definitivă, dată fiind capacitatea corpului de a interacționa prin intermediul multor senzori cu mediul exterior, dar și de a-și monitoriza inputurile interne.


Rechinii pot identifica sângele de la kilometri distanță de animalul rănit

Trebuie înțeles un lucru: rechinul (și nici un alt animal) nu poate identifica sângele de la distanță. Trebuie să aibă contact cu particule de sânge. Așadar, lucrurile sunt mai complicate: adică are importanță modul în care se transmite prin apă sângele unui animal rănit.
Dar rechinii au abilitatea de a identifica cea mai mică particulă de sânge, dacă ajunge la ei.


Cameleonii își schimbă culoarea pentru a se camufla

În fapt, cameleonii își schimbă culoarea pentru a-și regla temperatura corpului (aceștia nu pot genera căldură, de aceea folosesc acest truc, cum ar fi adoptarea unei culori închise, pentru a absorbi mai multă căldură solară) ori pentru a comunica cu alți cameleoni (agresivitate, disponibilitate, dominare etc.). Mai multe aici (eng).


Soarele are culoarea galbenă

În fapt Soarele este alb. Soarele, văzut din spațiu, are culoarea albă. De ce-l vedem galben pe Pământ? Nu o să vă vină să credeți, dar de ce Soarele pare galben este încă subiect de dezbatere între fizicieni... Citiți articol nostru în care sunt prezentate principalele teorii cu privire la motivul pentru care vedem Soarele galben.

 


Anotimpurile sunt generate de distanța față de Soare

Mulţi cred că anotimpurile sunt cauzate de faptul că Pământul se depărtează de Soare în timpul anului. Adevărul este că, în fapt, anotimpurile au ca motiv faptul că Pământul este înclinat faţă de planul creat de mişcarea sa de rotaţie în jurul Soarelui. Pe timpul verii (deci pentru emisfera mai apropiată de Soare) razele Soarelui cad mult mai direct pe emisferă mai apropiată decât o fac pentru zona în care este iarnă. Pentru clarificări suplimentare, citiți articolul nostru: De ce există anotimpuri?


Cititul în lumină slabă duce la afectarea văzului

Lectura într-o lumină slabă nu afectează ochii. Deşi poate cauza oboseala ochilor cu multiple efecte negative temporare, este puţin probabil să provoace o schimbare permanentă a funcţiei sau a structurii ochilor.


Privitul la televizor de la mică distanță afectează vederea

Ca și mai sus, acesta este doar un mit. Asta nu înseamnă că se recomandă privitul de la distanță foarte mică, ci de la o distanță confortabilă, care permite observarea întregului ecran fără eforturi (cum ar fi mișcarea stânga-dreapta a capului).


Sângerarea nazală se oprește prin statul cu fața în sus și ridicarea unei mâini

În fapt, să stai cu fața în sus poate duce la complicații nedorite, cum ar fi intrarea sângelui în esofag ori blocarea de moment a respirației.


Mai cunoașteți alte astfel de mituri? Faceți-le cunoscute printr-un comentariu!


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.