Sistemul nostru solar (indicat cu scris albastru) se află pe unul dintre brațele Căii Lactee.
Clic dreapta - view image
(pentru o rezoluţie superioară)

Sigur, un telescop ajută, dar și fără ajutorul unuia, cu ochiul liber, putem observa obiecte cosmice aflate la distanțe respectabile. „Respectabile” însemnând enorme. La urma urmelor, vedem ceea ce ajunge la ochii noștri, sub formă de fotoni, din segmentul vizibil al spectrului electromagnetic, oricât de mare ar fi distanța.

Una dintre probleme, care ne împiedică să vedem prea multe obiecte aflate la distanțe enorme, constă în aceea că sistemul nostru solar este situat pe unul dintre brațele galaxiei noastre, Calea Lactee, iar această situare în interiorul galaxiei, împreună cu faptul că galaxia noastră este enormă (circa 100.000 de ani-lumină diametru), cu un număr imposibil de numărat de stele, face ca lumina de la alte corpuri cerești, din afara galaxiei, să fie dificil de observat cu ochiul liber. Și totuși...



Cel mai depărtat „obiect” cosmic pe care-l putem observa cu ochiul liber este Galaxia Triunghiului, situată la nu mai puțin de 2,7 milioane ani-lumină de Terra.



 

Dacă într-adevăr vreți să vedeți galaxia cu proprii voștri ochi, atunci veți avea nevoie de un pic de orientare. Urmăriți videoclipul de mai jos, unde se explică o modalitate ușoară de a identifica galaxia pe cerul nopții. De asemenea, ar ajuta o aplicație de tipul Sky Map.

 

 

Mai poți vedea Galaxia Andromeda.



Galaxia Andromeda


Și cei doi Nori ai lui Magelan (formează un grup de două galaxii pitice neregulate din Grupul Local și vecine Căii Lactee ).


Norii lui Magellan



În rest, ce putem vedea sunt stelele din galaxia noastră (desigur, o mică parte, nu toate), Calea Lactee.

Iar eu, de câte ori văd Luna, aflată la „doar” 385.000 de kilometri, nu mă pot abține să nu rămân perplex de modul în care e orânduit universul: cum stă acest corp ceresc „suspendat la orizont”, prins în câmpul gravitațional al Pământului... E ceva ce naște stupoare, oricâte explicații științifice ai avea despre cum stau lucrurile...

 


Luna

Citește și: Care este locul nostru în univers?

Imagini: wikipedia.org

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.