1. Întoarsă recent în București după o „pauză” de câțiva ani, am observat că numărul de mașini pe care diverși cetățeni au scris (cu degetul, prin eliminarea mizeriei de pe caroserie) „spală-mă”, a crescut. De unde atâta preocupare pentru mașinile nespălate care nu ne aparțin? Cum de sunt atât de mulți care se opresc din ceea ce fac pentru a scrie pe o altă mașină „spală-mă”?

2. Inteligența artificială a intrat în limbajul de toate zilele. În instituțiile statului, în ministere, la nivelul cel mai înalt, se vorbește despre cum trebuie să luăm în calcul inteligența artificială. Încă nu am auzit niciun înalt oficial vorbind despre inteligența artificială, știind despre ce vorbește...

3. Oamenii mor. Chiar și cei care au cont de Facebook. Cei care sunt încă vii folosesc contul pentru a anunța decesele prietenilor ori membrilor familiilor. Dar cu siguranță sunt multe conturi pe rețelele de socializare unde utilizatorii au murit, anunțați ori nu pe alte conturi. Pe măsură ce trece timpul, numărul conturilor cu utilizatori morți va deveni majoritar. Cine îndrăznește să calculeze care va fi proporția conturilor cu utilizatori morți într-o sută de ani? Are Facebook o politică pentru ștergerea conturilor nefolosite?


4. Traficul din București este infernal. Dar nu numărul mașinilor este cel mai enervant lucru atunci când ești în trafic, ci cei de lângă tine, „frații de suferință”, cum ar veni. Pentru că tot timpul vor fi șoferi care vor intra în fața ta, chiar dacă ești primul la semafor, pentru că aparent toți șoferii vor să fie pe altă bandă decât cea pe care sunt, și niciunul nu crede ca va fi lăsat să schimbe banda de un șofer aflat pe banda dorită, așa că se aruncă, fără a se asigura, în fața celui înaintea căruia vrea să se infiltreze.

5. E de așteptat ca într-un număr mic de ani, poate 5-6, țigările să nu se mai găsească la supermarket, ci doar în magazine speciale, cu geamurile negre. Un fel de sex-shopuri astăzi. Numărul factorilor care ne ucid este greu de contorizat și cuantificat:
:: țigările
:: aerul poluat
:: drumurile proaste, aglomerate și fără sisteme de siguranță
:: spitalele supraaglomerate, prost utilate, cu doctori suprasolicitați, nepregătiți și superficiali
:: accesul redus la servicii medicale, din nenumărate motive
:: sedentarismul
:: serviciul lipsit de satisfacții, asociat unei vieți fără sens
:: hrana de proastă calitate
Țigările vor fi, însă, reglementate mai bine decât ceilalți factori.

6. Este imposibil de reperat un lider de domeniu, în spațiul public, care știe despre ce vorbește. Indiferent de domeniu. Probabil că sunt inși, din eșalonul doi, care știu bine diverse domenii. Dar asta nu ajută. Liderii de domeniu nu au timp, nu au dorința, nu au capacitatea intelectuală să înțeleagă domeniul pe care-l conduc. Ce mai înseamnă progresul în astfel de condiții? Să-i copiem pe alții care înțeleg ce fac. Ca să facem „o țară ca afară”. Să sperăm că „ei” măcar știu ce fac...

7. De ce oamenii fotografiază cartofii prăjiți pe care-i mănâncă și berea pe care beau, iar apoi pun poza pe Facebook ori grupul de pe WhatsApp?
De ce analizele pe ciorba de burtă mâncată la nu știu ce restaurant sunt atât de profunde, cu atât de multe detalii chinuite? E doar o ciorbă. Pe de altă parte, nu a aflat nimeni că nu poți transmite prin vorbe gustul unei ciorbe? La fel, nu poți descrie cuiva durerea de fiere, dacă acel „cuiva” nu a simțit o astfel de durere niciodată.

8. Câți ani ai? 40? Când mergi pe stradă prima dată, uită-te în jurul tău. Pe cei mai mulți din cei care sunt lângă tine nu îi cunoști și nu îi vei mai întâlni niciodată. În 40 de ani, cel mai probabil, nu vei mai fi pe nicio stradă. Vei fi mort. Cel mai probabil, aceeași stradă, peste 40 de ani, va fi la fel de plină ori poate chiar mai aglomerată. Doar că fără tine. Nu e nicio măsură pe care o poți lua pentru a preveni asta.

9. Câți ani ai? 18? Viitoarea ta soție este, probabil, la 5-6 ani „distanță” de momentul în care o vei întâlni. Nu știi nimic despre ce face astăzi, dar te-ar interesa, nu?

10. Câți ani ai? 30? Atunci e bine de știut că niciunul dintre câinii care s-au născut în anul în care te-ai născut tu nu mai este viu. Toți au murit.

11. Acum 2 ani, pe 6 februarie 2018, miliardarul american Elon Musk (da, cel care a reinventat mașinile electrice) și-a trimis mașina (firește, Tesla) în spațiu. Starman, un manechin pe post de șofer, a plecat de pe Terra ascultând melodia „Space Oddity”. Unde o fi Starman în mașina lui Tesla acum? Te-ai gândit vreodată la asta în ultimii doi ani?

12. Acum 200 de ani eram 1 miliard de oameni pe Terra. Iar în 2023 vom fi 8 miliarde. În ultimii 60 de ani am ajuns de la 3 miliarde la 7,7 miliarde. În București nu erau probleme cu parcările acum 30 de ani, iar azi e o superproblemă de care nu se ocupă nimeni. În Rai și Iad or lua în calcul că vom muri tot mai mulți?

13. Înregistrăm ce ne interesează în jurul nostru și publicăm online ori stocăm pe diverse dispozitive. Scriem enorm. Citim mai puțin. Cum va percepe societatea de astăzi o societate a viitorului, de peste, să zicem, 500 de ani? Surprindem, oare, esența? Cât de primitivi vom fi în ochii acelor oameni ai viitorului? Cât de primitivi îi găsiți pe cei din Evul Mediu? Mai luați în calcul că modul în care progresăm astăzi nu este comparabil că modul în care progresam acum 1, 2, 3 ori 4 sute de ani.

14. Ce știi despre cum ajunge un cercetător, să zicem Einstein, să inventeze o ecuație? Cum ajungi de la nimic la o formulă în care surprinzi ce se întâmplă în natură? Te-ai gândit vreodată la asta? Ai inventat vreodată o ecuație?

15. Prostia are consecințe incalculabile. Oamenii mor pentru că sunt proști și nu înțeleg consecințele deciziilor și faptelor lor. Unii își omoară proprii copii, nu pentru că sunt răi, ci pentru că sunt proști (de exemplu, nu-i vaccinează). Oamenii cred în îngeri, cred că D-zeu îi va salva dacă se roagă, nu știu că astrologia e o aberație, nu știu că Soarele nu se învârte în jurul Pământului, ci invers, cred în blesteme, horoscop, fantome și deochi. Ar trebui să stabilim un program național de combatere a prostiei? A, pardon, există unul, se numește  „școală”... Dar, cumva, nu funcționează.

Acesta a fost ultimul gând pe ziua de azi...

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.