Când vorbim despre site-uri de ştiinţă, sunt trei categorii: site-uri care se ocupă realmente cu ştiinţa, site-uri care se ocupă în mod evident cu pseudoştiinţa şi site-uri care amestecă ştiinţa cu pseudoştiinţa. A treia categorie este mai periculoasă decât cea de-a doua, pentru că pentru o minte neantrenată (adică pentru o minte mai credulă şi fără cunoştinţele necesare) site-urile din această a treia categorie pot părea „autentice”, serioase, iar riscul de a crede aberaţii creşte. Site-urile care sunt saturate de aberaţii au şi ele publicul lor, dar cei cu bun-simţ înţeleg repede că sunt pe un tărâm al iluziilor.

Am descoperit de curând un site, care se numeşte, impresionant, nu? destepti.ro. Unele articole par în regulă, altele însă sunt munţi de pseudoștiință, ambalate în cuvinte complicate (pentru o minte neantrenată).

În genere, nu scriem despre alte site-uri, dat fiind că pare o pierdere de vreme. Dacă cineva este suficient de credul cât să creadă baliverne diverse ambalate în limbaj ceţos pe Internet, nu putem face prea mult... Am decis să facem o excepţie cu... destepti.ro.

Unul dintre ultimele articole de pe site-ul menţionat se ocupă de, aţi ghicit, „medicina cuantică", care ar fi, chipurile, nici mai mult, nici mai puţin, decât revoluţia ştiinţifică a mileniului al III-lea.



Iată, în esenţă, ce spune articolul, intitulat „Medicina cuantică – revoluţia ştiinţifică a mileniului al III-lea?" (pe care vă invităm să-l lecturaţi, de ce nu? în întregime), într-un amestec neinteligibil de (puţine) lucruri cu sens şi aberaţii:

1.medicina cuantică studiază câmpurile energetice şi particulele subatomice pentru a trata bolile".

2.corpul uman este un câmp vibrator şi energetic, cu propria capacitate de vindecare".

Ce se poate înţelege dintr-o asemenea afirmaţie? Mai nimic... Afirmaţia este atât de vagă, că se poate spune că e falsă şi adevărată, fără a greşi. Corpul uman este vibrator, dacă prin asta înţelegem că ceva vibrează în el (cum ar fi vibraţiile de la nivel atomic), chiar şi energetic, dacă înţelegem că energia este implicată în funcţionarea organismului. Nu e clar de ce e asta important... Şi da, corpul are capacitatea de auto-vindecare, dar până la un anumit punct. Adică atunci când ne julim ori ne fracturăm un os, cu îngrijirea potrivită, corpul se vindecă. Dacă eşti infectat cu HIV, Ebola ori ai cancer, problema se schimbă, fără medicaţie „clasică".

3. „medicina cuantică face progrese spectaculoase".

Afirmaţia este, în fapt, într-un subtitlu. Ce urmează nu susţine deloc curajosul mesaj. Ne-am fi aşteptat să citim ceva despre aceste „progrese spectaculoase". Nu e cazul...

4. „emisia de biofotoni este coordonată de câmpul magnetic al organismelor vii şi se fac studii intense, în diverse centre de cercetare, pentru a se determina multiplicitatea semnalelor trimise de biofotoni şi, prin urmare, complexitatea bioinformațiilor".

Am ales această frază doar pentru perplexitatea pe care o generează. Nu e clar ce înseamnă, ce legătura are cu vindecarea propusă de medicina cuantică, dar e... impresionantă.

5. „fascia, ca toate celulele corpului nostru, memorează şi stările noastre emoţionale".

Din nou, ceva fără sens, fără dovezi, dar care sună, nu-i aşa? interesant.

6. „E = mc2 demonstrează că masa unei particule e o formă de energie, nu o substanţă".

Nu, nu e aşa. Dar şi dacă ar fi aşa, care-i importanţa? În ce ne fel ne-am vindeca, cu ajutorul medicinei cuantice, fireşte, dacă masa ar fi o formă de energie? Nu ştim.

7. Mai e citat Robert Lanza, un cercetător care a luat-o pe arătură. Am scris cu ceva vreme în urmă despre teoriile bizare ale acestuia aici.

8.prin fenomenul de rezonanţă, putem să ne modificăm frecvenţa şi să ne armonizăm cu ceea ce este firesc naturii noastre".

Ce înseamnă asta, vă las să ghiciţi. În principiu, nimic... E o altă mostră de limbaj confuz, care pare să spună ceva măreţ, dar se sugrumă în propria impotenţă. Este un bun exemplu de limbaj de lemn, adaptat în zona pseudoștiinței. Aţi auzit des, probabil, chestiunea cu „dezechilibrul energetic", atunci când vine vorba de boli; e limbajul tipic al celor care nu spun nimic, dar ţin morțiș să pară că spun ceva.

9.Terapiile cuantice mizează pe interdependenţa dintre materie şi spirit, în toate etapele vieţii".

Desigur, pe ce altceva? Desigur, faptul că „spiritul" e doar un cuvânt nu deranjează pe nimeni. Ce înseamnă această „interdependență? De ce e important? Nu ni se spune...

10.Cu un scaner special, de exemplu, prin detectarea biofotonilor, la nivelul degetelor de la mână, se pot identifica şi trata bolile cardiovasculare".

Desigur, o aberaţie. Sunt şi prin România scanere cu „biorezonanţă" care cică fac diverse minuni. O escrocherie.


Am dat doar 10 exemple de aiureli dintr-un articol lung, foarte lung, în care informaţiile sunt vagi, prost ambalate în limbaj cvasi ori pseudoştiinţific, iar informația utilă este zero.

Desigur, articolul nu prezintă nicio dovadă că medicina cuantică are vreo legătură cu cercetarea ştiinţifică, că a rezolvat vreo problemă medicală nerezolvată de medicina reală, că a promovat vreun tratament pentru vreo boală incurabilă şamd. Se foloseşte de cuvântul „cuantic" pentru a vinde vise. Dar ne anunţă, la final, că „Se construieşte deja o nouă paradigmă în medicină, potrivit căreia viaţa, sănătatea şi boala trebuie văzute dintr-o altă perspectivă". Da, doar că „noua perspectivă" este, în fapt, vechea perspectivă, adică perspectiva pseudoștiinței, a fraudei intelectuale, a lipsei de discernământ şi prostirii celor creduli.

La finalul articolului este inserat un videoclip de promovare a Quantum University, care, fireşte, promovează medicina alternativă (ne spun asta în mod oficial), folosind termenul „cuantic", pentru a încerca să dea un ambalaj nou unei aberaţii vechi. Zic ei, pe site-ul „universităţii" şi în videoclipul de promovare, că doctorii folosesc teoria lui Newton şi că a venit timpul să renunţe la Newton! Ce frumos, nu? Care o fi legătura necurată dintre medici şi Newton???

Deci, atenţie, sunt şanse mari ca pe destepti.ro să găsiţi multe materiale pentru proşti. Să nu spuneţi că nu v-am avertizat :)

P.S. Dacă vreţi să citiţi şi o altă opinie despre medicina cuantică, puteţi citi acest articol de pe Neurologica, scris după Congresul mondial al medicinei cuantice!!!

→ Vă mai invit să mai citiţi:
:: Produc gândurile negative secetă şi inundaţii?
:: Ghid pentru citirea unui articol de ştiinţă
:: De ce oamenii de ştiinţă produc şi promovează pseudoştiinţa
:: Erorile de judecată şi pseudoştiinţa

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.