Recent a fost lansată şi în România, pe marile ecrane, pelicula intitulată "Splice", titlu tradus, cel puţin în unele cinematografe, "Hibrid", povestea a doi oameni de ştiinţă rebeli care combină ADN uman şi animal pentru a da naştere unor forme noi de viaţă. Cum era de aşteptat, experimentele scapă de sub control, astfel că filmul e prilej de reflecţie pe teme etice, dar naşte şi întrebări cu privire la cât de departe este ştiinţa de a pune un asemenea scenariu science-fiction în practică.

Dacă e să judecăm după cele realizate de echipa lui Craig Venter în acest an - crearea primei forme de viaţă sintetice având la bază ADN creat digital (secvenţe create şi asamblate de un software pe computer), inserat într-o bacterie vie care a supravieţuit procedurii, devenind o nouă specie de bacterie (prima specie de bacterie de pe Terra capabilă de autoreproducere al cărei părinte este un calculator, dacă e să-l cităm pe Venter), am putea spune că în acest domeniu distanţa dintre ştiinţă şi ficţiune nu este atât de mare pe cât s-ar putea crede. Urmăriţi în continuare un videoclip în care savantul care a terminat în 2001 în frunte cursa de decodificare a genomului uman prezintă un sumar al eforturilor care au condus la această ultimă mare realizare a echipei sale.

Traducerea în limba română a conferinţei TED de mai jos este realizată de Mia Dragostin.

 

 

Partea cea mai interesată a conferinţei constă dintr-o adevărată provocare pe care Venter o adresează pasionaţilor de coduri şi spărgătorilor de coduri de pretutindeni. Ideea este următoarea: pentru a exista un mecanism de verificare a faptului că, într-adevăr, a fost sintetizat un nou organism (exista pericolul contaminării cromozomului digital cu material genetic natural în timpul procesului) oamenii de ştiinţă de la institutul Craig Venter au codificat o serie de mesaje în genele noii bacterii, botezată M. mycoides JCVI-syn1.0. Există 4 de astfel de mesaje ascunse în codul genetic digital: o explicaţie a sistemului de codificare folosit, o adresă web - un URL - pentru cei care vor să spargă codul, o listă a celor 46 de autori şi contributori principali la proiect şi o serie de citate celebre. Prezenţa acestor markere digitale în ADN-ul bacteriei sintetice certifică caracterul complet sintetic al M. mycoides JCVI-syn1.0, demonstrând precizia şi puterea tehnicilor folosite de echipele conduse de Venter.

 

Iată care sunt cele trei citate celebre codificate în ADN-ul sintetic:


La această adresă puteţi găsi o imagine (pag. 15) care conţine bazele nucleotide ale fiecăruia dintre cele 4 marcaje codificate în cromozomul sintetic, iar aici o diagramă a ADN-ului sintetic.



Dezbaterile TED pot fi văzute integral pe site-ul TED.com, iar materialele video sunt distribuite sub licenţa Creative Commons (CC).
În articol am folosit şi informaţii de la adresa http://singularityhub.com/2010/05/24/venters-newest-synthetic-bacteria-has-secret-messages-coded-in-its-dna/.

Scris de: T. Ov.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.