Un articol publicat de către un grup de cercetători australieni arată că cine ia micul dejun are o greutate mai mare decât cine sare peste acesta. Studiul a stârnit o serie de reacţii şi răspunsuri, care contestă acest rezultat.


De când suntem copii ni se sune să nu sărim peste micul dejun, întrucât acesta ar fi, sau ar trebui să fie, masa cea mai importantă a zilei. Ar fi mult mai bine, se zice, să nu cinăm. Este însă chiar aşa? La această întrebare a încercat să răspundă un grup de cercetători de la Universitatea Monash din Australia, printr-o metaanaliză a rezultatelor mai multor studii efectuate de-a lungul anilor. Concluzia cercetătorilor australieni a fost publicată recent într-un articol în revista British Medical Journal.

Cercetătorii australieni nu au efectuat un studiu dedicat, ci au analizat 13 testări clinice publicate în ultimii 28 de ani. Printre studiile analizate se numărau cele care stabileau o relaţie între consumarea sau nu a micului dejun şi greutatea corporală a celor studiaţi, dar şi numărul de calorii consumate de-a lungul zilei.

Astfel, cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că cine este obişnuit să servească micul dejun consumă cu circa 260 de calorii în plus pe zi faţă de cine sare peste micul dejun. Greutatea corporală a celor care iau micul dejun a rezultat ca fiind cu circa jumătate de kilogram, în medie, mai mare decât a celor care nu mănâncă nimic dimineaţa.

Ar rezulta deci, conform acestui studiu, că ar fi bine să nu mâncăm nimic dimineaţa! Exact invers decât ni se spunea până acum.

Să uităm deci de tot ceea ce ni s-a tot spus? Micul dejun ar fi dăunător şi putea deveni o obişnuinţă a trecutului? Se pare totuşi că nu. Articolul australienilor a fost publicat cu un comentariu din partea lui Tim Spector, profesor de epidemiologie la King’s College din Londra, în care acesta explică faptul că fiecare dintre noi avem obiceiul nostru privind ce şi cât mâncăm, dar şi când consumăm alimentele de-a lungul zilei. Pentru cine este mulţumit cu propria siluetă nu este cazul să schimbe absolut nimic din propria rutină alimentară. Pentru cei care doresc să slăbească însă, susţine Tim Spector, în aşteptarea unor studii mai aprofundate poate n-ar fi rău să efectueze un mic experiment: pe o durată limitată să sară peste micul dejun şi să observe ceea ce se întâmplă; dacă australienii au dreptate ar trebui să se ajungă la o uşoară scădere a greutăţii.

Reacţiile Societăţii Italiene pentru Studiul Arterosclerozei, dar şi cea a Societăţii Italiene pentru Nutriţia Umană au fost însă vehemente: aceste societăţi critică studiul australian şi susţin că micul dejun este şi rămâne principală masă a zilei şi este fundamental atât pentru controlul greutăţii, cât şi pentru sănătatea cardiovasculară. Grupul cercetătorilor din Italia a trimis o scrisoare revistei British Medical Journal, cea care a publicat rezultatul studiului australian, în care şi-au exprimat starea de perplexitate şi propriile temeri faţă de ideea cum că micul dejun ar fi dăunător pentru siluetă.

Studiul pe care vi l-am prezentat demonstrează cât de complex şi dificil este un studiu generalizat al obiceiurilor alimentare, ţinând cont de faptul că fiecare dintre noi are propriul metabolism. Micul dejun în acest context ne dă energia pentru a iniţia activităţile din cursul zilei şi ne menţine activi. Caloriile consumate „ard” mai repede dacă suntem în acţiune.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.