Chiar şi atunci când dormim reuşim să recunoaştem sunetele cele mai relevante pentru noi, iar dacă cineva ne cheamă pe nume ne trezim, însă nu din orice fel de somn. Chiar şi atunci când dormim creierul este în funcţiune; ba s-ar putea spune că de multe ori este chiar mai activ decât atunci când suntem treji, ceea ce se întâmplă în aşa-numita fază REM (Rapid Eye Movement), cea în care visăm. Ar părea deci că în timpul somnului nu auzim şi nu simţim nimic din lumea înconjurătoare, suntem într-un fel de univers paralel, fiecare cu cel pe care-l generează propria imaginaţie şi experienţă.


Totuşi, se pare că nu suntem chiar deconectaţi faţă de lumea înconjurătoare, ba dimpotrivă, în anumite faze ale somnului suntem extrem de receptivi; acesta este rezultatul unui studiu publicat recent în revista Nature Human Development de către un grup de cercetători de la L'École Normale Supérieure din Paris şi de la Monash University din Melbourne.

Cercetătorii au simulat la început o situaţie din viaţa reală – adică un scenariu asemănător cu cel de la un cocktail party. Când ne aflăm într-un loc aglomerat în care mai toţi vorbesc, suntem capabili să ne concentrăm doar pe discursul care ne interesează şi să ignorăm restul. Acest efort de concentrare poate fi identificat şi studiat cu ajutorul encefalogramei. Cercetătorii au studiat ulterior persoane care dormeau şi cărora li se dădea să asculte diverse sunete. Dacă celor care dormeau li se punea muzică sau filme, povestiri sau persoane care vorbeau între ele de subiecte de care nu ar fi fost interesaţi, aceştia continuau liniştiţi să doarmă. Dacă însă cei care se supuneau experimentului în timpul somnului li se dădea să asculte un discurs interesant, în care ar fi putut fi implicaţi, şi, mai ales, li se rostea numele, creierul acestora se comporta precum s-ar fi comportat dacă ar fi fost treji. Deci nivelul atenţiei era maxim.

Cel mai eficient mod de a trezi o persoană este cel de a-i rosti numele, chiar şi cu voce joasă.

Excelent! Înseamnă deci că putem studia în timp ce dormim? Că pentru examene nu mai avem nevoie să studiem cât suntem treji, ci putem să punem în timpul nopţii o înregistrare care să ne „intre în memorie” în timpul nopţii?

Lucrurile nu stau chiar aşa, din două motive. În primul rând cercetătorii au ajuns la concluzia că atenţia în timpul nopţii, chiar şi asupra subiectelor care ne interesează, se manifestă doar în anumite faze ale somnului, şi anume în cele care nu sunt de tip REM. În timpul somnului de tip REM ne deconectăm total de la ce se întâmplă în lumea înconjurătoare şi putem fi treziţi doar prin acţiuni energice – adică cineva să strige sau să ne zgâlţâie.

Totuşi, fazele REM ocupă doar o parte a somnului, cealaltă fază, cea a somnului lejer, fiind dominantă. În această fază, în care suntem atenţi, am putea deci învăţa? Răspunsul este iarăşi nu, de data aceasta din cauza faptului că atenţia se  focalizează pe durate de câteva secunde, cel mult o jumătate de minut. Doar aceste informaţii pot eventual intra în mintea noastră şi pot fi înmagazinate. Este acesta motivul pentru care dacă în timpul somnului lejer cineva rosteşte numele nostru – ceea ce durează cel mult câteva secunde – ne putem trezi fără probleme, suntem de fapt atenţi la realitatea înconjurătoare chiar dacă dormim.

Studiul a arătat şi că cine susţinea că ar fi învăţat ceva în timpul somnului, de fapt credea doar că a dormit, în realitate rămânând treaz.

Când dormim, în mare parte a duratei somnului, suntem într-o fază de „stand by mode”, în care continuăm să menţinem un contact cu realitatea, într-un echilibru perfect între necesitatea de a dormi şi capacitatea de a ne trezi imediat în caz de nevoie.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.