Mulţi părinţi mândri de proprii copii postează imagini ale acestora pe reţelele de socializare. Un studiu realizat în Rusia, în cadrul căruia au fost analizate circa 62 de milioane de postări cu copii, a ajuns la concluzia că sunt publicate mai multe imagini de băieţi, decât de fete, cele cu băieţi colectând mai multe like-uri.

Toţi părinţii sunt mândri de odraslele lor şi de multe ori nu rezistă tentaţiei de a publica imagini ale acestora pe reţelele de socializare. Imagini serioase sau distractive, le găsim mai peste tot.

Iată că în Rusia Ivan Smirnov, director al Computational Social Science Lab, împreună cu echipa pe care o conduce, au efectuat un studiu ale imaginilor postate de părinţi, rezultatele căruia au fost publicate într-un articol recent în revista Pnas.

Cercetătorii au analizat circa 62 de milioane de postări în care erau prezenţi copii, efectuate de 600.000 de utilizatori ai reţelei sociale VK.com – cea mai populară în Rusia.

Spre mirarea cercetătorilor aceştia au constatat că erau postate circa 20% mai multe  imagini de băieţi faţă de imaginile cu fete. În plus, acestea obţineau mai multe like-uri. Părinţii se lăudau cu realizările copiilor, însă se pare ca realizările băieţilor erau publicate mai mult şi reţinute ca fiind mai importante decât cele ale fetelor. Cum în Rusia se nasc circa 106 băieţi la fiecare 100 de fete, diferenţa de 20% nu este justificată de o diferenţă între numărul de băieţi şi fete din Rusia.

Cercetătorii au încercat să analizeze motivele la baza acestei situaţii şi au ajuns la concluzia că este promovată o inegalitate între modul de a vedea băieţii şi fetele şi că realizările băieţilor ar fi mai importante decât cele ale fetelor; această concluzie este susţinută nu doar de numărul mai mare de postări cu băieţi, ci şi de faptul că acestea au obţinut în medie pe postare mai multe like-uri decât cele ale fetelor.

Surprinzător, imaginile băieţilor au obţinut mai multe like-uri şi de la bărbaţi dar şi de la femei. Femeile deci, la rândul lor, au dat mai multe like-uri imaginilor cu băieţii decât celor cu fetele. Cercetătorii ruşi susţin că acesta este un semnal foarte negativ, întrucât promovează o inegalitate între băieţi şi fete care începe de când aceştia sunt copii şi nu face altceva decât să se agraveze pe măsură ce aceşti copii devin adulţi. Ca şi cum fetele ar creşte ştiind deja că sunt mai puţin importante decât băieţii şi că realizările lor nu valorează la fel de mult.

Care este situaţia în alte ţări?

În Italia un studiu atât de detaliat nu a fost încă realizat, Totuşi, într-un interviu luat lui Giuseppe Riva de la Facultatea de Psihologie şi Noi Tehnologii de Comunicare a Universităţii Cattolica din Milano acesta susţine că nu există semnale cum că în Italia situaţia ar fi asemănătoare. Crede că situaţia din Rusia depinde de un context cultural local, precum faptul că utilizatorii reţelelor sociale în Rusia ar fi mai mult bărbaţi decât femei; în Italia este invers – mai multe femei utilizează reţelele de socializare decât bărbaţii.

Părinţii trebuie să fie atenţi la imaginile pe care le postează cu copii; aceştia ar putea să nu fie de acord cu publicarea acestor imagini. Recent în Italia un adolescent de 16 ani a cerut unui judecător să intervină pentru a interzice mamei lui de a publica imagini cu el pe Internet; judecătorul i-a dat dreptate şi mama riscă o amendă de 10.000 de euro dacă nu şterge imaginile cu adolescentul.

În Europa a fost stabilit recent un regulament de protecţie a datelor care consideră imaginile cu copiii drept date personale asupra cărora se aplică norme de protecţie severe. Părinţi, data viitoare când postaţi imagini cu copiii dvoastră, gândiţi-vă deci bine la ceea ce faceţi!

Imagine: pexels.com

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.