Un grup de oameni de ştiinţă de la University of Bath din Marea Britanie a studiat modul în care ne sărutăm, mai precis în ce direcţie înclinăm capul. Au ajuns astfel la concluzia că şi în cazul sărutului există o asimetrie între cei care înclină capul spre dreapta sau spre stânga, analog scrisului (există mult mai puţini stângaci decât cei care scriu cu dreapta). Originea acestei asimetrii nu este încă clară; cine sunt vinovaţii: hormonii sau aspecte culturale?

Atunci când sărutam persoana iubită înclinăm de obicei capul într-o parte: dreapta sau stânga. Este greu de imaginat un sărut în care ambii parteneri ţin capul perfect drept. În ce parte înclinăm deci capul, dreapta sau stânga? Este întrebarea pe care şi-a pus-o un grup de cercetători englezi de la University of Bath. Aceştia au efectuat un studiu comportamental, rezultatele căruia au fost publicate în Scientific Reports.

Pentru a efectua acest studiu cercetătorii englezi împreună cu colegii de la Universitatea din Dacca (Bangladesh) au studiat 48 de cupluri şi obiceiurile acestora. Cuplurile studiate erau toate din Bangladesh, cărora li s-a cerut să răspundă unor întrebări legate de obiceiurile pe care le au în momentul în care se sărută în intimitatea casei lor. Au fost astfel întrebaţi cine are iniţiativa sărutului, dar şi în ce direcţie înclină capul.

Cercetătorii au constatat astfel că în 80% din situaţii iniţiativa era luată de către bărbat, femeile fiind mult mai timide. În 70% dintre situaţii partenerii înclinau capul spre dreapta în momentul sărutului. Aceasta asimetrie este asemănătoare cu cea care a fost observată în cazul  mâinii cu care scriem sau cu care de obicei facem mare parte dintre operaţiunile care necesită precizie mai mare. Marea parte a oamenilor foloseşte pentru aceste operaţiuni mana dreapta – totuşi, există şi persoane, aşa-numiţii stângaci, care folosesc mâna stângă.

Cam 10% din populaţia globului este stângace; acest procent însă variază de la ţară la ţară şi depinde şi de cultură – în anumite ţări li se interzice copiilor să folosească mâna stângă, astfel încât şi cei care sunt în mod natural stângaci într-un final ajung să scrie cu dreapta. Chiar  şi în cazul picioarelor există stângaci – cei care preferă de exemplu să lovească mingea cu piciorul stâng. Mare parte a stângacilor folosesc atât mâna stângă, cât şi piciorul stâng, într-o corelaţie care este de obicei explicată prin dominanţa emisferei drepte a creierului (cea care controlează partea stângă a corpului) faţă de emisfera stângă (cea care controlează partea dreaptă).

Care să fie însă explicaţia în cazul asimetriei ce se manifestă în înclinarea capului în cazul sărutului?

Cercetătorii au găsit două explicaţii posibile. În prima, este vorba despre modul în care hormonii sunt distribuiţi în creier. Dopamina, aşa-numitul hormon al fericirii, un neurotransmiţător care se produce în creier şi care are un rol foarte important în cadrul emoţiilor şi al sentimentelor pozitive, ar putea să fie mai concentrată în emisfera dreaptă sau în emisfera stângă. În primul caz, persoana atunci când sărută înclină capul spre stânga; în a doua situaţie spre dreapta. Cercetătorii susţin şi că nivelul testosteronului la bărbaţi are ca efect faptul că aceştia iau de cele mai multe ori iniţiativa de a săruta.

Totuşi, lucrurile s-ar putea să nu fie atât de clare pe cât par, întrucât acest studiu a fost efectuat doar în Bangladesh, iar aspectele culturale din ţară respectivă ar putea juca un rol important. Printre acestea faptul că în Bangladesh se scrie de la stânga spre dreapta ar putea avea ca efect preferinţe de a înclina capul spre dreapta.

Studiul acesta ar trebui efectuat şi în alte ţări care au culturi diferite, tocmai pentru a se putea înţelege care sunt bazale neuronale ale sărutului şi al asimetriei în înclinarea capului într-o anumită direcţie.

Credit imagine: shushuhome.deviantart.com

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.