Energie întunecată (concepţie artist)

Când veţi sfârşi să citiţi aceste rânduri Universul nu va mai fi acelaşi. Universul va fi evoluat. Expansiunea acestuia este accelerată, datorită misterioasei energii întunecate. Energia întunecată are o origine în prezent necunoscută. Pentru a studia efectele energiei întunecate şi a reuşi să descopere ce o formează, cercetătorii americani plănuiesc să construiască un nou instrument pe care să-l folosească împreună cu telescopul Hobby-Eberly.


De aproape 100 de ani ştim că Universul este în expansiune; această expansiune l-a luat prin surprindere inclusiv pe Einstein, care îşi imagină un Univers etern şi static. Faptul că Universul este în expansiune i-a dus pe oamenii de ştiinţă la concluzia că acesta ar fi avut o origine şi aşa a luat naştere ideea Big Bangului, care este considerat momentul în care Universul nostru a început, acum circa 13,7 miliarde de ani.

Acum 17 ani însă nu mică a fost mirarea cercetătorilor când au descoperit că Universul nu numai că este în expansiune, dar că această expansiune este accelerată. Acceleraţia este produsă de o formă de energie necunoscută, care a căpătat numele de energie întunecată. Aceasta se comporta precum o forţă antigravitaţională care împinge Universul spre o expansiune din ce în ce mai rapidă.

De acum 17 ani fizicienii încearcă să găsească originea acestei misterioase energii. La ora actuală s-a calculat că aceasta ar reprezenta circa 70% din totalul de energie  din Univers. Este deci stăpâna Universului!

Dacă vrem să înţelegem Universul, istoria lui şi evoluţia viitoare trebuie să înţelegem energia întunecată. Una dintre problemele cele mai fascinante este legată de posibila evoluţie a acestei energii: ceea ce vedem ca energie întunecată astăzi era la fel acum 5 miliarde de ani? Dar acum 10 miliarde? Când şi cum a luat naştere această formă de energie? Şi ce se va întâmpla cu ea în viitor?

Ca să putem studia evoluţia energiei întunecate este nevoie să cunoaşte viteza de expansiune a Universului în diverse perioade din trecut: putem face acest lucru dacă reuşim să măsurăm cu o precizie bună obiecte din Univers şi viteza acestora la diverse distanţe faţă de noi. Distanţe mari – miliarde de ani-lumină. Dacă reuşim acest lucru, atunci putem afla dacă energia întunecată a fost mai mică în trecut şi dacă aceasta a evoluat în timp.

Pentru a realiza aceste măsurători astronomii de la University of Texas investesc 42 milioane de dolari. Au construit un nou instrument, un sistem optic, care va fi folosit cu ajutorul telescopului Hobby-Ebberly, al patrulea din lume ca mărime, pentru măsurarea obiectelor îndepărtate. Va urma construirea unui spectrometru care să măsoare şi liniile spectrale ale obiectelor studiate.

Cu ajutorul noului sistem se va reuşi realizarea unei hărţi tridimensionale a Universului. Fiecărui obiect de pe hartă îi va corespunde un spectru.

În felul acesta astronomii spera să reuşească să măsoare obiecte aflate la o distanţă faţă de noi între 5 miliarde şi 10 miliarde de ani-lumină. Se va studia modul în care a evoluat energia întunecată (expansiunea Universului) în această perioadă de timp din istoria Universului.

Noul instrument construit de astronomii americani se numeşte HETDEX, de la Hobby-Eberly Telescope Dark Energy Experiment. A fost finanţat cu bani care provin din trei surse diferite: statul Texas; guvernul federal şi fonduri private.

Durata măsurătorilor pentru a realiza harta Universului va fi de circa 3-4 ani. În final, pe baza rezultatelor obţinute,  vom afla dacă energia întunecată a evoluat şi în ce fel. Măsurătorile experimentului HETDEX vor fi extrem de importante pentru a ne ajuta să desluşim misterul energiei întunecate.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.