Terry A. Davis este desigur un personaj de poveste: un schizofrenic inteligent şi talentat care a creat un “templu digital”, susţinând că aşa i-a spus Dumnezeu să facă. Un sistem de operare, TempleOS, o operă incredibilă, la care Terry a lucrat mai bine de 10 ani. O operă însă pe care puţini o apreciază şi sunt în stare să o înţeleagă. Vom vedea imediat de ce.

 



Terry A. Davis s-a născut în 1969 în America, la West Allis în Wisconsin, fiind al şaptelea din opt fraţi. De mic copil a început să folosească un Apple II dotat cu un program special pentru copiii de la şcoli elementare. Plin de talent şi de curiozitate micul Terry a învăţat imediat cum să programeze acest calculator şi a devenit pasionat de această lume. Pe când avea 21 de ani a învăţat să programeze în limbaj de asamblare pe un Commodore 64 şi talentul nu l-a abandonat. Dimpotrivă! La vârsta de 26 de ani a fost angajat de o firmă, Ticketmaster, pentru a lucra la dezvoltarea unor sisteme de operare.

 



Până aici nimic extraordinar – există mulţi tineri talentaţi capabili să programeze şi să dezvolte sisteme de operare.

Viaţa lui Terry însă a luat o întorsătură negativă în 1996, pe când avea 27 de ani, când a început să vadă persoane îmbrăcate în costum cu cravată care îl urmăreau – cel puţin aşa credea el. I se părea că aceştia conspirau împotriva lui. S-a declanşat în acest mod schizofrenia lui Terry – perioada cea mai dificilă fiind din 1996 până în 2003. Terry a urmat un tratament şi s-a vindecat – sau, cum spune el însuşi, a devenit un altfel de nebun.

În 2003 Terry a început opera vieţii lui: proiectul TempleOS. Un proiect, susţine Terry, care i-a fost cerut de către însuşi Dumnezeu, care i-ar fi vorbit cu o voce ca de calculator, cerându-i să dezvolte un sistem de operare în care să descrie un nou Templu.

Terry A. Davis, programator talentat, nu a stat pe gânduri – s-a pus imediat pe treabă.

Au urmat 10 ani de muncă intensă – ani în care a programat continuu, ajungând să scrie un program care are nici mai mult nici mai puţin decât 121.176 de linii de cod! Un efort titanic. Windows7 are circa 40 de milioane de cod, dar aceste este un sistem creat de o echipă largă de programatori, destinat să răspundă la o suită enormă de aşteptări ale utilizatorilor.

Acest program, susţine Terry, este un templu – în realitate un adevărat labirint de programe şi sub-programe care sunt capabile, nici mai mult nici mai puţin, să comunice cu Dumnezeu.

La o privire mai atentă TempleOS găzduieşte o serie de este video-jocuri în cadrul  sistemului de operare. Unul dintre jocuri se numeşte „After Egypt” (După Egipt) şi în cadrul acestuia cel ce joacă trebuie să urce un munte, muntele Horeb, împreună cu Moise. Într-un alt joc cel ce joacă trebuie să îi conducă pe trecători (figuri din joc) într-o casă, lăsând urme pe care aceştia le folosesc. La o primă privire TempleOS nu pare să aibă o logică coerentă; totuşi, întregul sistem de operare are reguli bine puse la punct.

Terry A. Davis este convins că într-adevăr această operă i-a fost cerută de Dumnezeu şi că el nu a făcut altceva decât să facă ceea ce i s-a cerut.

Terry încearcă să explice lumii întregi cum funcţionează TempleOS – a ajuns chiar să pună pe Youtube o serie de videoclipuri în care explică modul în care  funcţionează programul. Adevărul este însă că puţini sunt cei care au răbdarea să încerce acest sistem complicat.

Terry însă nu se descurajează. Susţine – cu o luciditate incredibilă – că cei ce vor auzi povestea lui vor fi convinşi că TempleOS este rezultatul schizofreniei de care suferă, fiind un sistem de operare fără nici o valoare. Adevărul lui Terry însă este altul; el este fericit, întrucât din punctul lui de vedere Dumnezeu i-a confirmat că a reuşit să realizeze templul pe care i l-a cerut.

Care este morala?

Desigur Terry este convins că Dumnezeu a vorbit cu el – cum era însă convins că a fost urmărit de oameni ciudaţi care conspirau împotriva lui. Schizofrenia este o boală care de multe ori îi afectează pe cei mai inteligenţi – o boală misterioasă, care încă nu a fost pe deplin înţeleasă. O boală care poate genera opere incredibile – precum TempleOS.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.