Slabit. Femeie vs barbatCum putem pierde cele câteva kilograme în plus rapid şi eficient? Există o strategie ideală? Se pare că da, însă această strategie este diferită pentru bărbaţi şi femei. Bărbaţii se pare că slăbesc mai uşor decât femeile, iar oamenii de ştiinţă ştiu de ce. Aflaţi şi dvs. în cele ce urmează!

 

 

Între femei şi bărbaţi există diferenţe, dar şi asemănări! Iată, de pildă, o asemănare: dacă mergem la plajă, cu toţii, indiferent de sex, vrem să arătăm minunat! Să îi facem pe toţi să îşi întoarcă capul după noi (şi nicidecum de la noi). A sosit vara şi poate ne pregătim să mergem la mare, dar vrem să dăm jos câteva kilograme. Cum scăpăm de ele? Nicidecum răbdând de foame, căci aceasta este cea mai greşită „strategie”. Ce putem face atunci?

Aici începe diferenţa: studii ştiinţifice au arătat cum bărbaţii şi femeile slăbesc mai bine aplicând strategii complet diferite. Ce anume au făcut cercetătorii  australieni de la Baker IDI Heart şi Diabetes Institute din Melbourne pentru a ajunge la această concluzie?


Au studiat un grup de 144 de persoane, bărbaţi şi femei, pe care i-au împărţit în două subgrupuri (fiecare subgrup conţinea atât bărbaţi, cât şi femei).
Primul subgrup a fost supus unei diete constante, care se numeşte CSIRO, în cadrul căreia se consumau multe proteine, puţine grăsimi şi o cantitate moderată de carbohidraţi.

Al doilea grup avea posibilitatea să aleagă între trei tipuri de diete: una era dieta CSIRO, a două era o dietă de tip mediteranean (adică cu mai mulţi carbohidraţi şi grăsimi, dar cu mai puţine proteine), iar a treia era aşa-numită dieta „South Beach” cu puţini carbohidraţi, multe proteine şi grăsimi, fără limite asupra numărului de calorii.

După o perioadă de 6 luni s-a constatat că bărbaţii din primul grup reuşiseră să slăbească circa 6.2 kg, iar cei din al doilea grup doar 2.9 kg. Femeile, în schimb, aveau tendinţa opusă. Cele din primul grup slăbiseră 2 kg, în medie, iar cele din al doilea grup aproximativ 3. 1 kg.

Cum de s-a întâmplat una ca asta? Cercetătorii au ajuns la concluzia că bărbaţii slăbesc mai uşor dacă au o dietă clară, cu regule rigide, în care ştiu exact ce anume trebuie să facă; dacă pot alege, atunci nu vor reuşi să slăbească la fel de mult, deoarece se vor „încurca” în alegeri. Femeile, în schimb, slăbesc mai mult dacă au posibilitatea să aleagă şi să varieze dieta – deci o dietă elastică.

Se pare că acest comportament este generat de modul de viaţă diferit al femeilor şi al bărbaţilor. În timp ce bărbaţii preferă reguli clare şi simple, ca de multe ori şi în viaţă, femeile au nevoie de mai multă imaginaţie, inclusiv în dietă. Când, de exemplu, au o familie şi ţin o dietă este mult mai greu pentru o femeie să aibă o dietă rigidă, fiind mai simplu să se adapteze meniului întregii familii şi să consume cantităţi reduse de mâncare, deci o dietă foarte variată,  însă cu conţinut caloric redus. Bărbaţii au probleme mai mari cu cantitatea de mâncare, reuşind mult mai greu să ţină o dietă dacă nu au regule clare şi rigide.

Cum de au slăbit mai mult în studiul făcut bărbaţii decât femeile? Se pare că bărbaţii sunt puţin mai norocoşi atunci când îşi pun în minte să ţină o cură de slăbire, întrucât de obicei kilogramele pe care vor să le piardă sunt acumulate pe abdomen, şi de acolo sunt mai uşor de dat jos decât kilogramele în plus la femei acumulate pe coapse şi picioare.

Sunteţi deci gata de... cura de slăbire? Atenţie deci: bărbaţii să îşi lipească o listă de frigider, cu reguli clare şi precise! Femeile să fie însă atente la cât pun în farfurie: pot mânca orice însă poate e mai bine, cât ţin dieta, să folosească o farfurie mai... mică.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.