Chinezii au un plan extrem de ambiţios: să construiască o cale ferată care să ajungă din China în America, parcurgând o parte din drum sub apă. 13.000 kilometri cu trenul în două zile – atât ar dura această călătorie. Acesta este doar unul dintre proiectele ambiţioase pe care China le are în plan pentru viitorul apropiat. O călătorie cu trenul poate să fie foarte plăcută şi relaxantă; putem vedea locurile pe care le străbatem şi să ne facem o idee despre viaţa pe care o au locuitorii acelor meleaguri.

 

Poate inclusiv să fie o călătorie romantică sau aventuroasă. Ne putem da jos şi admira diversele locuri. Desigur, o călătorie cu avionul este mult mai rapidă, iar atunci când ne grăbim, este singurul mijloc de transport posibil, mai ales atunci când este vorba despre distanţe foarte mari. Totuşi, multe persoane sunt terorizate de ideea de a zbura şi nu s-ar sui în avion pentru nimic în lume. Cred că fiecare dintre noi are cel puţin o cunoştinţă care nu a zburat niciodată şi nici că ar zbura.

Pentru aceste persoane o călătorie din America în China ar fi aproape imposibilă – desigur, se pot combina metode de călătorie cu vaporul, trenul, autobuzul şi altele – însă această călătorie ar săptămâni sau chiar luni de zile! Iată însă că ambiţioasă China are un plan incredibil: construirea unei linii ferate între China şi Statele Unite! O călătorie cu trenul pe o distanţă de circa 13.000 km, care ar dura circa 2 zile, călătorind cu o viteză medie de circa 350 km/oră (efectuând diverse opriri de-a lungul drumului).

Pe unde ar trece această cale ferată? Ar porni evident din China, după care ar străbate parte din Siberia, ajungând la strâmtoarea Bering, pe care ar urma să o străbată într-un tunel submarin (care ar fi şi cel mai lung tunel de acest gen din lume), după care ar trece prin Alaska şi Canada şi ar ajunge, în sfârşit, în Statele Unite ale Americii.

Vis sau realitate? Ţinând cont de recordurile în acest domeniu realizate de chinezi, acest vis ar putea deveni o realitate în următorii ani!

Să nu uităm că în China există calea ferată pentru trenuri de mare viteză la cea mai mare altitudine din lume – cea care uneşte Pechin cu Lhasa, în Tibet.

Un alt record? Cea mai lungă cale ferată pentru trenuri de mare viteză, care străbate distanţa între Pechin şi Guangzhou, circa 2300 km, în doar opt ore!

La ora actuală în China au fost construite căi ferate pentru trenuri de mare viteză pe o distanţă totală de aproximativ 13.000 km, cu obiectivul de a se ajunge la 25.000 km în 2020. Chinezii investesc în aceste căi ferate circa 300 de miliarde de dolari! Aceste realizări demonstrează cum China este capabilă să realizeze proiecte incredibile în timp scurt: un tren care pleacă deci din Pechin şi ajunge la New York în două zile ar putea deveni realitate în câţiva ani.

China are însă şi alte proiecte de acest gen: construirea unei căi ferate care pleacă din vestul Chinei (provincia Xinjiang) şi ajunge – după ce străbate Kirghizstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turcia şi alte ţări Europene în Germania. Un alt proiect este cel al unui tren care pleacă de la Londra, se opreşte în Paris, Berlin, Varşovia, Kiev, Moscova şi ajunge în China.

China are deci proiecte foarte ambiţioase – realizarea unei reţele de căi ferate pentru trenuri de mare viteză (mai mult de 300 km/oră) care să împânzească globul şi să străbată toate continentele, parcurgând inclusiv tunele submarine pe distanţe record.

Vom vedea în viitor dacă într-adevăr aceste proiecte vor deveni realitate. Poate va veni o zi în care şi cei cărora le e frică să zboare vor putea să ia trenul şi să parcurgă mii de kilometri în doar câteva ore, putând avea astfel vizita acele locuri pe care acum le pot vedea doar... pe Internet.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.