Noile informaţii obţinute cu ajutorul sateliţilor despre radiaţia cosmică de fond ne ajută să înţelegem mai bine ce s-a întâmplat imediat după Big Bang. Această radiaţie conţine informaţii utile despre universul nostru, imediat după naşterea acestuia.

Analize datelor obţinute cu ajutorul sateliţilor, misiunea Planck a European Space Agency şi misiunea WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) a NASA, au permis oamenilor de ştiinţă să obţină informaţii despre primii ani după Big Bang ai Universului.

→ Citiţi şi: Universul în lumina datelor misiunii Planck

Eric Linden de la Berkeley Lab’s Physics Division împreună cu Halireza Hojjati şi Johan Samsing au analizat datele despre radiaţia cosmică de fond din Univers provenind de la cei doi sateliţi şi au ajuns la concluzii interesante despre primii ani după Big Bang.

Radiaţia cosmică de fond este alcătuită din fotoni (radiaţie electromagnetică) care se găsesc în tot universul, având o temperatură echivalentă în prezent de circa 2,7 K. Reprezintă radiaţia care a luat naştere împreună cu materia în momentul Big Bangului şi care a ajuns să se „decupleze” de materie, din cauza expansiunii universului, când acesta avea circa 380.000 de ani. Înainte de „decuplarea” de materie, radiaţia era emisă şi absorbită în mod continuu; din cauza expansiunii universului însă, la un moment dat energia fotonilor nu mai era suficientă să ionizeze atomii de hidrogen care se formau; au luat astfel naştere atomii stabili, pe de o parte, şi radiaţia de fond pe de altă parte.

Studiul acestei radiaţii ne ajută să înţelegem cum arată universul în momentul decuplării, dar, cum demonstrează studiul echipei de la Berkeley,  şi cum arăta acesta înainte de această decuplare.

S-a ajuns astfel la concluzia că ar fi putut exista particule relativiste în momentul decuplării, care şi-au lăsat amprenta asupra radiaţiei de fond. Aceste particule ar putea să fie neutrini primordiali, căutaţi intens de multe experimente.

Ar fi putut exista o cantitate importantă de energie întunecată în primele clipe de viaţă ale universului; parte din aceasta duce la expansiunea accelerată a universului din prezent.

Investigarea radiaţie cosmice de fond va continua, cu obiectivul de a efectua măsurători mai precise şi de a măsura polarizarea fotonilor, în cadrul unor proiecte de cercetare ştiinţifică, precum POLARBEAR sau SPTpol.

Scris de: Cătălina Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.