RujUn ruj seducător, cu o culoare care ne stă bine, ne face să ne simţim mai frumoase şi mai atrăgătoare! Suntem însă sigure că acest secret al frumuseţii nu ascunde pericole? Un studiu recent a arătat cum multe rujuri conţin metale periculoase pentru sănătate.

 

 

Vorbim aici despre plumb, cadmiu sau crom, elemente chimice care se ascund în rujul de pe buzele noastre.

De la roşu intens la un roz delicat rujurile au devenit practic indispensabile majorităţii femeilor. Marea parte dintre noi avem marca şi culoarea sau culorile (în funcţie de eveniment sau de momentul zilei) noastre preferate. Un număr enorm de rujuri de toate culorile ne fac cu ochiul din vitrinele magazinelor de produse cosmetice, iar preţul lor accesibil ne îmbie să cumpărăm aceste produse ale „frumuseţii”. Câte rujuri aveţi la ora actuală? Număraţi-le!

Ce se întâmplă cu stratul de ruj care ne acoperă delicat buzele în timpul zilei?

Mare parte din acesta este înghiţit chiar de noi sau de către curajoşii bărbaţi care sărută buzele pline de ruj ale atrăgătoarelor lor partenere. O altă parte ajunge pe faţa copiilor noştri.

Multe femei ajung astfel să se rujeze de mai multe ori pe zi. Rujul consumat ajunge în stomac şi de acolo în întregul organism. Deci consumăm o anumită cantitate de ruj în fiecare zi!


Ce efect are acest lucru asupra sănătăţii?

Un studiu recent a dus la descoperirea unor metale grele în rujuri.

Cercetătoarea Katharine Hammond de la UC Berkeley a analizat 32 tipuri de rujuri diferite şi a găsit în compoziţia lor anumite cantităţi de plumb, cadmiu, aluminiu şi crom. De exemplu, plumbul a fost descoperit în 75% din rujuri, iar 30% conţineau cantităţi de crom preocupante. Cercetătoarea nu a dezvăluit numele mărcilor rujurilor studiate, deoarece nu dorea să se ajungă la concluzia că mărcile care nu erau pe listă ar fi fost sigure.

Ce efecte au aceste metale asupra organismului? De ce este periculos să le înghiţim?

Cadmiul este reţinut în rinichi şi poate genera probleme renale, mai ales la cine are deja o sensibilitate de acest gen. De exemplu, femeile care sunt în dializă riscă folosind rujuri cu cadmiu, întrucât rinichii lor sunt deja extrem de sensibili şi stresaţi.

Cromul poate să genereze cancer la stomac, deci la rândul lui este periculos şi ar fi bine să fie evitat.

Plumbul are şi el efecte foarte nocive asupra organismului.

Aţi luat în mâna un ruj şi citiţi conţinutul? Nu veţi găsi metale grele pe listă! Cum e posibil una ca asta? Datorită faptului că aceste metale sunt considerate drept contaminanţi (deci nu ingrediente de bază), iar firma care produce rujul nu este obligată să declare prezenţa acestora.

Cum de ajung aceste metale în ruj? Este foarte probabil să fie prezente în pigmenţii folosiţi, întrucât intensifică culorile şi le fac mai strălucitoare.

Din păcate atunci când cumpărăm un ruj nu putem şti dacă acesta conţine plumb, cadmiu sau alte metale grele şi nu avem nicio posibilitate să aflăm acest lucru (decât dacă facem analize de laborator complicate, asemenea lui Katharine Hammond).

Ce putem face?

Singurul lucru ce ne rămâne de făcut este să evităm pe cât posibil un consum exagerat. Adică e bine să ne rujăm doar o dată pe zi sau în situaţiile speciale. Cine are obiceiul să se rujeze de îndată ce a dispărut stratul gros de ruj de pe buze ar fi bine să se gândească şi la sănătate – otrava de pe buze poate ajunge în stomac şi de acolo în organele noastre vitale sau în oase şi poate duce la apariţia unor patologii grave.

Este bine să evităm pe cât posibil să pupăm copiii cu rujul pe buze, căci organismul lor este extrem de sensibil şi trebuie evitat să ajungă să înghită ruj.

Studiul original: aici.

 

NOTĂ Scientia:
Subiectul prezentat în articol, care se doreşte un semnal de alarmă privitor la compoziţia unor produse din industria cosmetică, este unul controversat, fiind exprimate opinii diverse, uneori contrare. Într-un alt articolul publicat pe Scientia (Conţin oare rujurile plumb?), traducere după un articol al Universității McGill din Canada, se arată:

"Faptul că anumite rujuri includ urme de plumb nu justifică titluri în presă de genul: „Un ruj ce conţine o cantitate riscantă de plumb”. În ştiinţă cifrele contează. Conţinutul de plumb care a generat o asemenea ştire se încadra în intervalul 0,1 – 0,6 ppm. O valoare îngrijorătoare dacă ar fi fost vorba despre un aliment. Valoarea limită impusă de FDA pentru plumbul din bomboane este de 0,1 ppm, fiindcă se ia în calcul faptul că bomboanele pot fi consumate în cantităţi mari de către copii. Iar prezenţa plumbului are o semnificaţie deosebită în perioada de creştere. Rujul însă nu este un aliment şi în plus nu este folosit de către copii, deci compararea conţinutului de plumb din ruj cu valoarea permisă în alimente este complet inadecvată".

Citiţi tot articolul pentru mai multe detalii.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.