NeutrinoCercetătorii au descoperit particule care călătoresc cu o viteză mai mare decât cea a luminii. Lumea fizicii este momentan zguduită de această veste care, dacă va fi confirmată, va infirma imposibilitatea deplasării particulelor cu viteze superioare luminii.

 

 

 

Zvonurile privind măsurarea unor viteze superioare celei a luminii în vid circulau de ceva vreme. În continuare, pe scurt, vă relatăm despre această descoperire incredibilă. Grupul de cercetători care lucrează în cadrul proiectului OPERA, care efectuează măsurători asupra unor particule numite neutrini (emişi la CERN-Geneva şi care, după ce călătoresc circa 730 km sub Pământ, ajung la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso, LNGS-INFN), susţin că au măsurat o viteză corespunzătoare neutrinilor mai mare ca viteza luminii în vid.



Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie?

Se cunoaşte cu mare precizie momentul în care neutrinii pleacă de la Geneva. S-a putut astfel constata, din măsurarea precisă a timpului de care neutrinii au nevoie să ajungă de la Geneva la Gran Sasso, că viteza acestora este puţin mai mare ca cea a luminii: neutrinii ajung la Gran Sasso cu câteva fracţiuni de secundă mai repede decât ar ajunge lumina (60 miliardimi de secundă mai repede decât lumina).

Cercetătorii din cadrul proiectului OPERA au măsurat timpul de ajungere al neutrinilor de 15.000 de ori, atingând astfel un nivel de certitudine care poate fi asociat unei descoperiri formale.

Fizicienii nu exclud însă posibilitatea unor erori de natură sistematică în analiza datelor şi invită pe toată lumea să nu tragă concluzii grăbite.

 

 

 

Albert Einstein
În imagine: Albert Einstein
(O bună parte din fizica modernă se bazează pe ideea că nimic nu poate depăşi viteza luminii
)



Presa internaţională a preluat vestea care a fost deja transmisă la televiziuni şi la radio în toată lumea şi comentată în mod senzaţionalist.

Autorul raportului privind descoperirea, Antonio Ereditato, a afirmat: "Visul meu este ca în cadrul unui alt experiment, independent, să se descopere acelaşi lucru. Acela este momentul în care voi fi liniştit. Deocamdată nu pretindem nimic, doar dorim să fim ajutaţi de comunitatea ştiinţifică pentru a înţelege rezultatele nebuneşti pe care le-am găsit".

Dacă va fi confirmat, acest rezultat va avea implicaţii de nebănuit - se vorbeşte deja despre cauzalitate, despre extra-dimensiuni şi alte posibilităţi extravagante.

Luni, 26 septembrie, voi asista la seminarul pe care un cercetător din cadrul proiectului OPERA îl va susţine la Gran Sasso pentru a ilustra rezultatele aparent uimitoare de care v-am vorbit. Vă vom ţine la curent!

Citeşte, pentru mai multe detalii, recentul nostru articol: Neutrinii, mai rapizi decât viteza luminii. Detalii tehnice

Citeşte şi (engleză): bbc.co.uk.

 

 

Scris de: Cătălina Curceanu
Categorie: Blog Cătălina Oana Curceanu
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.