În diagrama de mai sus puteți vedea dezintegrarea beta. 
Dezintegrarea beta constă în transformarea unui neutron într-un proton, reacţie însoţită de emisia unui electron şi a unei particule de masă extrem de mică şi fără sarcină electrică numită anti-neutrino.

Diagramele Feynman sunt reprezentări grafice ale interacțiunilor dintre particule. Acestea sunt un instrument vizual formidabil, care poate înlocui în bună măsură calcule complicate. În videoclipul de mai jos puteți vedea: de ce este util să înțelegeți modul în care se interpretează o diagramă Feynman, care sunt regulile de reprezentare pe o diagramă Feynman și care sunt regulile pe care particulele urmează particulele care iau parte în interacțiuni prin intermediul forțelor fundamentale.

 

›› Dacă vreți să înțelegeți cum funcționează dezintegrarea radioactivă, citiți acest articol.

 

 

Cum să citești diagramele Feynman
(subtitrare în lb. engleză)

 

›› Dominic Walliman, realizatorul videoclipului de mai sus, a creat o pagină pe Flickr, unde a publicat mai multe postere cu diverse teme științifice.

 

›› De asemenea, a creat și o un tabel al particulelor elementare, pe care îl puteți vedea mai jos (clic dreapta - view - pentru a accesa rezoluția maximă).

 

›› Puteți citi mai multe despre electrodinamica cuantică în seria noastră de trei articole (partea 1, 2 și 3) dedicată acestui subiect. Fiecare articol este însoțit de un videoclip cu subtitrare în limba română.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.