Bărbații care au consumat lapte ce a fost poluat cu un pesticid în prima parte a vieții sunt mult mai predispuși în a dezvolta semnele bolii Parkinson, potrivit unui studiu publicat online pe 9 decembrie 2015 în revista Neurology.

 

Studiul a inclus 449 de bărbați americano-japonezi care trăiesc în Hawaii. Vârsta lor medie era de 54 de ani. Toți bărbații au participat la un studiu cu privire la îmbătrânire și au fost evaluați peste 30 de ani. După decesul lor au avut loc autopsii. De asemenea, s-au evaluat reziduurile de epoxid heptaclor, un pesticid organocloric ce se găsea în exces în laptele din Hawaii la începutul anilor 1980.

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu nefumătorii care consumau mai puțin de două cești de lapte pe zi, fumătorii care consumau mai mult de două cești de lapte pe zi aveau o densitate neuronală la nivelul substanței negre de la nivelul creierului cu 41,5% mai scăzută. Nu a existat nicio legătură între consumul de lapte și pierderea celulelor cerebrale în rândul fumătorilor. Cercetătorii au descoperit reziduuri de epoxid heptaclor în rândul a 90% dintre participanții la studiu care au consumat cel mai mult lapte, în comparație cu 63,4% în rândul celor care nu consumau deloc lapte.

„Există mai multe explicații posibile pentru această asociere, incluzând și simpla coincidență”, subliniază profesorul doctor Honglei Chen, de la U.S. National Institute of Environmental Health Sciences. „De asemenea, consumul de lapte a fost înregistrat o singură dată, la începutul studiului, și trebuie să plecăm de la premisa că aceste măsurători reprezentau obiceiurile alimentare ale participanților de-a lungul timpului.”


Traducere de Vîjială Sergiu după pesticide-years-linked-parkinson, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.