Compania farmaceutică Genentech, membră a Grupului Roche, a publicat (la reuniunea ECTRIMS - European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis) rezultatele celei de-a treia faze a studiului clinic pentru medicamentul său împotriva sclerozei multiple, ocrelizumab, utilizat în formele recidivante ale bolii sau în cazurile de scleroză multiplă primar progresivă (PPMS) – iar rezultatele par a fi încurajatoare.



Scleroza multiplă este o boală de obicei progresivă, oamenii care prezintă această patologie își pierd controlul mușchilor și suferă de dureri – acestea apar din cauza distrugerii mielinei, o membrană care înconjoară nervii, în cazul unui sistem imunitar care nu funcționează corespunzător. În puține cazuri boala se vindecată de la sine sau cu ajutorul  medicamentelor; din păcate aproximativ 85% dintre pacienți prezintă recidive, fiecare nou episod ducând la pierderea suplimentară a controlului muscular. Totodată, între 10-15% dintre pacienți dezvoltă scleroză multiplă primar progresivă, când recidivele sunt înlocuite cu o deteriorare constantă. Noul medicament prezentat de Genetech își propune să trateze ambele forme ale bolii.

În această ultimă fază de testare a medicamentului au existat trei studii succesive totalizând 2.300 de pacienți, două având drept scop testarea eficienței în prevenirea recidivelor, iar un al treilea testarea eficienței în a încetini sau a opri dezvoltarea PPMS.

Odată cu anunțul prezentat la ECTRIMS, Genentech a publicat rezultatele celor trei studii. În primele două, denumite OPERA I și OPERA II, compania a anunțat că medicamentul reduce recidivele cu aproximativ 50% (46 într-unul și 47 în cel de-al doilea) în comparație cu tratamentul de bază actual, Rebif (care reduce rata de recădere cu 30%). În cel de-al treilea studiu, medicamentul a îmbunătățit dizabilitatea (măsurată prin timpul necesar parcurgerii unei distanțe, volumul leziunilor cerebrale și pierderea volumului cerebral) cu mai mult de un sfert în rândul controalelor efectuate la 12 și 24 de săptămâni, potrivit rezultatelor oficiale.

Genentech pretinde că efectele adverse ale medicamentului sunt mult reduse în comparație cu cele ale altor medicamente utilizate în tratamentul sclerozei multiple, precum Tysabri sau Lemtrade, fiind la fel de sigur ca și Rebif, ceea ce ar putea însemna o administrare din timp, la începutul bolii, ducând astfel la îmbunătățirea calității vieții celor aproximativ 2,3 milioane de persoane care suferă de scleroză multiplă la nivel mondial.

Roche a anunțat că își propune să ceară aprobarea de comercializare a medicamentului anul următor, ceea ce ar presupune ca acesta să fie disponibil pentru pacienți nu mai devreme de 2017. Dacă va fi aprobat, medicamentul va fi administrat pacienților de două ori pe an.



Traducere de Vîjială Sergiu după genentech-favorable-results-ms-drug, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.