Scena din filmul NotebookFactori de risc cardiovascular specifici, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, obezitatea și diabetul, sunt asociați cu un volum cerebral regional mai mic, aceștia putând fi indicatori precoce ai bolii Alzheimer și ai demenței potrivit unui studiu publicat online în jurnalul Radiology.

 

 

 



Diagrama unei persoane care suferă de boală Alzheimer
Credit: Wikipedia



„Suntem deja la curent cu faptul că factorii de risc cardiovasculari afectează creierul, putând duce la tulburări cognitive”, afirmă dr. Kevin S. King, profesor asistent în radiologie la Keck School of Medicine din cadrul University of Southern California, Los Angeles. „Dar rezultatele studiului nostru ne oferă o explicație concretă privind relația dintre factorii de risc vascular specifici și sănătatea mintală.”

Studii precedente au făcut deja legătura dintre factorii de risc cardiovasculari și declinul cognitiv, dar noul studiu se axează asupra unor factori de risc specifici și analizează trei regiuni cerebrale principale, incluzând hipocampul, precuneusul și cortexul cingular posterior. Întrucât aceste regiuni sunt responsabile de recuperarea memoriilor, pierderea volumului de substanță cenușie la nivelul acestor regiuni ar putea fi un factor predictor pentru boala Alzheimer și demență.

În noul studiu, dr. King și colegii săi au analizat rezultatele de la 1.629 de persoane din Dallas Heart Study (DHS) împărțind participanții pe două grupe de vârstă, 805 participanți cu vârsta sub 50 de ani și 824 cu vârsta de peste 50 de ani. Cercetătorii au analizat datele participanților de la vizita de bază inițială care includeau analize clinice și de laborator, cât și datele de la vizita de control (după 7 ani) care constau în test congnitive, RMN cerebral (Rezonanță magnetică nucleară), măsurând tulburarea cognitivă ușoară (mild cognitive impairment) și boala Alzheimer preclinică.

Comparând vizita inițială în care factorii de risc cardiovasculari au fost identificați cu rezultatele RMN și scorurile cognitive, echipa a fost capabilă să diferențieze factorii de risc specifici precum consumul de alcool, fumatul, diabetul și obezitatea, cât și relația lor cu volumele mai mici la nivelul a trei regiuni importante de la nivel cerebral. Rezultatele au confirmat faptul că testele cognitive cu scoruri mici sunt corelate cu volume cerebrale reduse în fiecare zonă.

Studiul a descoperit că factorii de risc, precum consumul de alcool și diabetul, sunt asociați cu volume cerebrale mai mici în toate cele trei regiuni, în timp ce fumatul și obezitatea sunt asociate cu reducerea volumelor la nivelul cortexul cingular posterior, zonă a creierului responsabilă de recuperarea memoriei, comportamentul social și emoțional. În plus, volumul hipocampic redus este asociat atât cu consumul de alcool cât și cu fumatul, în timp ce obezitatea și hiperglicemia à jeun sunt corelați cu reducerea mărimii precuneusului.

Rezultatele sugerează că persoanele cu vârsta de 50 de ani și mai mult, alături de diminuarea volumelor hipocampului și precuneusului ar putea fi indicatori de risc precoce pentru declinul cognitiv, în timp ce volumele mai mici ale cortexului cingular posterior sunt predictori mai buni (pentru un declin cognitiv precoce – n.tr.) pentru persoanele cu vârsta sub 50 de ani.

Dr King crede că studii suplimentare are putea oferi șanse pentru o mai bună identificare a impactului specific al factorilor de risc cardiovascular asupra creierului, îmbunătățind totodată înțelegerea bolilor creierului de către pacienți.

„În prezent nu avem un tratament eficient pentru boala Alzheimer, astfel încât ne concentrăm pe prevenție”, afirmă acesta. „Pe viitor, am putea să fim capabili să furnizăm pacienților informații folositoare și cu consecințe pozitive asupra stării lor de sănătate cu privire la impactul pe care diferiți factori de risc i-ar putea avea asupra stării lor de sănătate, cu ocazia unor examene de imagistică clinică de rutină. Și având în vedere că nu este nevoie de un echipament de imagistică specific, există un mare potențial pentru a furniza acest serviciu mai multor centre pe întreg teritoriul țării.”

Traducere de Vîjială Sergiu după specific-cardiovascular-factors-alzheimer-disease, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.