Boala Parkinson este puternic asociată cu degenerarea centrului de mişcare al creierului. În ultimul deceniu întrebarea cu privire la locul în care boala porneşte a condus cercetătorii într-o zonă diferită a anatomiei umane. În 2003, neuropatologul german Heiko BRaak a prezentat o teorie potrivit căreia boala ar începe la nivelul tubului digestiv şi s-ar extinde apoi la creier.

 

 

 

De atunci această idee, în ciuda numeroaselor critici orale, a câştigat destul teren. Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia prezintă acum prima dovadă directă conform căreia boala chiar poate să migreze de la nivelul tubului digestiv la creier.

Aşa-numita ipoteză a lui Braak sugerează că procesul patologic începe la nivelul tubului digestiv şi al centrului mirosului de la nivelul creierului. Teoria este sprijinită de faptul că simptomele asociate cu digestia şi mirosul apar precoce în evoluţia bolii.

Cercetătorii de la Universitatea Lund au cartografiat în trecut propagarea bolii Parkinson la nivelul creierului. Se crede că progresia bolii ar fi determinată de o proteină cu o structură anormală care se adună în grupuri şi „infectează” celulele învecinate. Echipa de cercetare a profesorului Jia-Yi a fost capabilă de curând să urmărească acest proces mai departe, de la nivelul tubului digestiv la creier pe nişte modele de şoareci. Experimentul prezintă cum proteina toxică, alfa-sinucleina, este transportată de la o celulă la alta, pentru ca în cele din urmă să ajungă la centrul de mişcare al creierului, generând astfel mişcările anormale caracteristice bolii Parkinson.

„Am reuşit să demonstrăm că procesul patologic poată să călătorească de la nivelul sistemului nervos periferic la nivelul sistemului nervos central, în acest caz de la nivelul peretelui tubului digestiv la creier. Pe termen lung, această descoperire ne-ar putea furniza noi ţinte terapeutice în încercarea de a opri sau măcar încetini boala când se află într-o etapă incipientă”, afirmă profesorul Jia-Yi Li, cercetătorul principal al grupului pentru neuroplasticitate şi regenerare neurală de la Lund University.

Echipa de cercetători va întreprinde noi studii în care mecanismele din spatele transportului proteinei dăunătoare vor fi analizate în detaliu. Prezentul studiu sugerează că proteina este transferată în timpul comunicării celulare de la nivelul neuronilor. La acest nivel cercetătorii îşi doresc să intervină pentru a opri răspândirea bolii.

Traducere de Vîjială Sergiu după parkinson-disease-gut, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.