Cercetătorii de la Virginia Commonwealth University School of Medicine au descoperit un nou mecanism de acţiune al fingolimod, un medicament utilizat pe scară largă în tratamentul sclerozei multiple: eliminarea amintirilor traumatice sau dăunătoare. Această descoperire a făcut lumină asupra modului de acţiune al medicamentului la nivel molecular – fenomen care nu era prea bine înţeles până în prezent.

 

 

 

 


Demielinizare în scleroza multiplă. ţesutul colorat cu CD68 arată mai multe macrofage la nivelul leziunii. Scala originală 1:100.
Sursa: Marvin 101/Wikipedia

 


Fingolimodul sau FTY720, care este primul medicament oral disponibil pentru tratamentul sclerozei multiple, acţionează prin reprimarea sistemului imunitar. Fingolimodul este un pre-medicament care este fosforilat la nivelul organismului în forma sa activă, FTY720-fosfat.

Într-un studiu apărut pe site-ul Nature Neuroscience  pe 25 mai 2014 ca o avanpremieră înaintea publicării în jurnalul omonim, cercetătorii au folosit un model animal pentru a demonstra că fingolimodul se acumulează la nivelul creierului inhibând deacetilazele histonelor, enzime importante în modularea expresia genelor. Echipa de cercetători a observat o creştere a exprimării unui număr limitat de gene importante pentru anumite procese de memorare. Fingolimodul a acţionat similar sfingozin-1-fosfatului, lipidă naturală cu care se aseamănă destul de mult.

„Cercetările noastre sugerează că o parte dintre efectele benefice ale FTY720/fingolimod care nu sunt pe deplin înţelese ar putea fi mediată de către această nouă activitate pe care am descoperit-o”, afirmă autoarea principală a studiului, profesorul Sarah Spiegel, o cercetătoare de renume internaţional, profesor şi directorul Departamentului de biochimie şi biologie moleculară din cadrul VCU School of Medicine.

„Este important ca pe viitor să fie determinat dacă acest pre-medicament poate reduce pierderea funcţiilor cognitive şi poate şterge amintirile neplăcute”, subliniază aceasta.

Spiegel a adăugat că alţi inhibitori ai deactelizelor histonelor au fost folosiţi de multă vreme pentru tratamentul unor boli psihiatrice şi neurologice, însă mecanismul eficienţei acestora nu este pe deplin înţeles.

„FTY720/fingolimodul ar putea fi o terapie auxiliară care ar putea stopa amintirile neplăcute precum cele din cadrul tulburării de stres post-traumatice sau ale altor boli anxioase”, adaugă Spiegel.

„Cercetările nu au fost extinse în prezent pentru a demonstra eficienţa în rândul populaţiei umane. Încă lucrăm pentru a putea înţelege în întregime mecanismele moleculare care stau la baza acestui medicament şi legăturile sale cu memoria”, adaugă aceasta.

Prezentul studiu are la bază descoperiri precedente ale grupului lui Spiegel care au fost publicate în Science în 2009. Aceştia au raportat faptul că sfingozin-1-fosfatul format la nivelul nucleului celular este un inhibitor natural al deacetilazelor histonelor şi un regulator al expresiei genetice.

Traducere de Vîjială Sergiu după basic-drug-multiple-sclerosis-beneficial, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.