Cel mai extins studiu clinic necomercial menit să analizeze dacă principalul constituent activ al canabisului (tetrahidrocanabinol sau THC) este eficient în a încetini progresia sclerozei multiple arată că nu există nicio dovadă care să sugereze această încetinire; deşi ameliorări ale simptomatologiei au fost observate pentru cei care au înregistrat scoruri reduse la scala de dizabilitate. Studiul este publicat în revista medicală The Lancet Neurology.

 

 



Studiul CUPID (Cannabinoid Use în Progressive Inflammatory brain Disease – Folosirea canabisului în boala cerebrală inflamatorie progresivă) a fost desfăşurat de către cercetători din cadrul Plymouth University Peninsula Schools of Medicine and Dentistry. Studiul a fost sponsorizat de către Medical Research Council (MRC), Multiple Sclerosis Society şi Multiple Sclerosis Trust, şi condus de Naţional Institute for Health Research (NIHR) pe baza parteneriatului MRC-NIHR.

 

 

Studiul CUPID a înrolat aproximativ 500 de persoane cu scleroză multiplă din 27 de centre aflate pe teritoriul Regatului Unit şi s-a desfăşurat pe o perioadă de opt ani. Persoanele cu scleroză multiplă progresivă au fost împărţite în aşa fel încât să primească fie comprimate cu THC, fie comprimate placebo identice ca morfologie timp de trei ani, şi au fost atent supravegheate pentru a observa cum le evoluează scleroza multiplă de-a lungul acestei perioade. Cele două subiecte principale urmărite de-a lungul acestui studiu au fost o scală de dizabilitate completată de către neurologi (Expanded Disability Status Scale) şi o scală completată de către pacienţi cu privire la impactul sclerozei multiple asupra persoanelor care suferă de această condiţie (Multiple Sclerosis Impact Scale).

În ansamblu, studiul nu a găsit nicio dovadă care să sprijine efectul THC asupra progresiei sclerozei multiple în rândul niciuneia dintre scalele analizate. Cu toate acestea, au existat câteva dovezi care să sugereze un efect benefic în rândul participanţilor care se aflau la cel mai scăzut nivel al scalei de dizabilitate în momentul în momentul începerii studiului, dar, având în vedere că acest efect benefic a fost înregistrat doar în rândul unui mic grup, în comparaţie cu populaţia generală, este nevoie de alte studii pentru a putea stabili valoarea acestei descoperiri.

O altă descoperire a acestui studiu a fost că scleroza multiplă, în rândul populaţiei studiate, luată ca ansamblu, a înregistrat o progresiei încetinită, mult mai redusă decât se aştepta. Aceasta reprezintă o provocare în plus pentru a găsi un efect terapeutic atunci când scopul tratamentului este de a încetini progresia.

Pe lângă analizarea eventualelor efecte neuroprotectoare şi siguranţa THC pe termen lung, unul dintre scopurile studiului CUPID a fost să îmbunătăţească modul în care cercetarea clinică se desfăşoară, prin explorarea unor noi metode de a măsură scleroza multiplă şi folosirea celor mai noi metode statistice pentru a obţine cât mai mult date din fiecare informaţie obţinută în urma strângerii de informaţii. Această analiză a continuat timp de mai multe luni şi a furnizat informaţii preţioase cu privire la modul de desfăşurare a următoarelor studii clinice pe scară largă în scleroza multiplă.

Profesorul John Zajicek, profesor în neuroştiinţe clinice la Plymouth University Peninsula Schools of Medicine and Dentistry, a afirmat: „Pentru a pune acest studiu în context: tratamentele actuale pentru scleroza multiplă sunt limitate, fie au drept ţintă sistemul imunitar în etapele timpurii ale afecţiunii, fie au drept scop să reducă simptomele specifice precum spasmele musculare, oboseala sau problemele vezicale. În prezent nu există niciun tratament disponibil care să încetinească evoluţia sclerozei multiple atunci când devine progresivă. Se crede că progresia sclerozei multiple se datorează morţii celulelor nervoase, iar cercetătorii de la nivel mondial caută cu disperare tratamente care pot fi „neuroprotectoare”. Studii de laborator au sugerat că anumiţi derivaţi de canabis ar putea fi neuroprotectori.”

În plus, a adăugat: „În ansamblu, studiul nostru nu a sprijinit descoperirile bazate pe studiile desfăşurate în laborator şi a arătat că, deşi există dovezi care sugerează un efect benefic pentru cei care înregistrau un scor scăzut atunci când au fost incluşi în studiul CUPID, există puţine dovezi care să sugereze că THC are un impact pe termen lung asupra încetinirii progresiei sclerozei multiple.”

Traducere de Vijiala Sergiu după  cannabis-constituent-effect-ms, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.