Semnul lui FrankBolile coronare rămân una dintre primele cauze de mortalitate şi morbiditate în rândul populaţiei adulte, cu o prevalenţă ce creşte semnificativ cu vârsta. Adoptarea unor metode de prevenţie a arteriosclerozei şi de detectare clinică precoce sunt două dintre acţiunile prioritare de sănătate publică. Şi se pare că lobul urechii are putea da o mână de ajutor.

 

 

Principalii factori de risc asociaţi bolilor coronare ar putea fi divizaţi în modificabili (obezitate, fumat, diabet zaharat, hipertensiune şi dislipidemie) şi nemodificabili (vârstă, sex şi istoricul familial). De-a lungul timpului, mai multe semne dermatologice au fost identificate ca fiind indicatori ai bolilor coronare, precum alopecia androgenică, lipsa părului auricular, lipsa părului de la nivelul toracelui, cât şi prezenţa unei crestături diagonale la nivelul lobului urechii, aşa numitul semn al lui Frank pe care-l voi aborda în acest scurt articol. [2, 3] Cu toate acestea, există puţine cazuri în literatură care au studiat aceste asocieri.

Mai mult, în rândul pacienţilor care suferă de boli coronare se întâlnesc frecvent nişte pliuri preauriculare, dar nici prevalenţa acestora nu a fost studiată în cadrul unor studii controlate.

Anumite studii au descris semnul lui Frank drept un marker al bolilor cardiovasculare, fără însă a face o corelaţie cu severitatea bolii [4]. Există, de asemenea, şi studii care contrazic orice legătură între semnul lui Frank şi bolile coronare în rândul pacienţilor diabetici. [5]

Un studiu din 1998 [3] a demonstrat o asociere frecventă între cărunţirea părului şi prezenţa semnului lui Frank în rândul pacienţilor care au suferit de un infarct de miocard. Această crestătură ar putea reflecta o vascularizaţie sangvină locală insuficientă care duce la o atrofie tegumentară consecutivă. Din moment ce această crestătură, cărunţirea părului şi infarctul miocardic sunt asociate, autorii studiului au concluzionat că semnul lui Frank şi cărunţirea părului ar putea fi indicatori ai arteriosclerozei.

Într-un alt studiu din 2004, nişte cercetători de la Departamentul de Cardiologie al Universităţii de Medicină din Pamukkale, cât şi de la Spitalul Cag din Ankara, Turcia, au demonstrat că există o mai mare incidenţă a semnului lui Frank în rândul pacienţilor ce suferă de boli coronare (296 de pacienţi) fată de subiecţii control (119 de subiecţi control). Potrivit acestora, prevalenţa semnului lui Frank, cât şi a bolilor coronare creşte odată cu vârsta. Totodată, există o corelaţie importantă între semnul lui Frank şi factorii de risc coronari precum hipertensiunea arterială, sexul masculin sau consumul de tutun. Aceştia nu au descoperit nicio corelaţie între semnul lui Frank şi diabetul zaharat, istoricul familial, dislipidemie sau obezitate. [2]

În concluzie, apariţia semnului lui Frank la o persoană asimptomatică ar putea să fie un semnal de alarmă care să indice necesitatea unei consultaţii de specialitate.



Bibliografie:
1 http://www.scielo.br/pdf/abd/v81n1/en_v81n01a03.pdf
2 http://www.karger.com/Article/FullText/80847
3 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167527398003131
4 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3827155
5 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11108067

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.