Încă un motiv pentru a fi atenţi cu mâncarea sărată: ar putea agrava bolile autoimune, inclusiv scleroza multiplă şi psoriazisul. A fost identificată o legătură în rândul animalelor, dar încă nu ştim dacă este valabilă şi în rândul populaţiei umane, afirmă David Hafler de la şcoala de Medicină Yale. Dacă este valabilă, ne-ar putea oferi noi metode de a controla multe boli autoimune.

 



Echipa lui Hafler a adăugat sare celulelor albe (leucocite) preluate de la şoareci şi oameni. Concentraţia a fost echivalentă cu ceea ce ar produce o dietă bogată în sare.

În cazul ambelor specii, sarea a determinat celulele albe „să se specializeze în celule T helper producătoare de interleukina 17”. Acestea produc o moleculă numită interleukina 17A (IL-17A) care induce distrugerea substanţelor patogene. Dar IL-17A agravează, de asemenea, inflamaţia în multe boli autoimune.

Mai multe despre sistemul imunitar puteţi citi aici.

În cadrul celulelor umane, sarea în exces a determinat creşterea producerii de IL-17A de la 2% la 40%, crescând concentraţia de IL-17A de zece ori (Nature).

Rezultate asemănătoare au provenit din studiile realizate de o altă echipă condusă de către Vijay Kuchroo de la Spitalul Brigham and Women din Boston (Nature). Extrem de important, ambele laboratoare au arătat că puteau preveni acest răspuns prin inhibarea unei enzime pe care echipa lui Kuchroo a descoperit-o ca fiind „un senzor pentru sare”. Blocarea acestui senzor, numită serum and glucocorticoid-regulated kinase 1, prevenea sarea să declanşeze producerea de celule T helper.

Ambele echipe au administrat alimente care conţineau diferite concentraţii de sare unor şoareci crescuţi ca să dezvolte scleroză multiplă. şoarecii alimentaţi cu o dietă bogată în sare au devenit complet imobili după o săptămână, în schimb ce acei şoareci care au fost hrăniţi cu o dietă săracă în sare nu şi-au pierdut decât abilitatea de a-şi mişca cozile.

Air Waisman, care studiază bolile autoimune la Universitatea Johannes-Gutenberg din Mainz, Germania, spune că în cazul în care aceleaşi mecanisme ar funcţiona în rândul oamenilor, psoriazisul ar putea fi afectat în mod special întrucât această boală recidivează dramatic la persoanele cărora le sunt administraţi anticorpi pentru a inhiba IL-17A. „Nivelurile de IL-17A cresc la pacienţii cu scleroză multiplă, dar boala cu un rol patogenic clar definit pentru IL-17A este psoriazisul”, afirmă acesta.

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului salty-food-exacerbates-multiple-sclerosis-in-mice, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Vijiala Sergiu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.