DemielinizareConsumul de alcool pare a avea o incidenţă dependentă de doză invers (opusă) proporţională cu riscul de a dezvolta scleroză multiplă (SM), iar cercetătorii sugerează că rezultatele lor nu aduc nicio dovadă care să susţină o recomandare privind abstinenţa totală fată de alcool în rândul pacienţilor care suferă de scleroză multiplă, potrivit unui studiu condus de doctorul Anna Karin Hedstrom şi colegii săi de la Institutul Karolinska din Suedia.

 

Rezultatele studiilor precedente au fost inconsecvente cu privire la impactul pe care alcoolul îl are asupra riscului de a dezvolta scleroză multiplă.

Cercetătorii au analizat această legătură (dintre consumul de alcool şi riscul dezvoltării de scleroză multiplă) folosindu-se de două studii în rândul populaţiei din Suedia ai căror participanţi aveau vârsta cuprinsă între 16 şi 70 de ani: 745 de cazuri cu scleroză multiplă şi 1.761 de persoane dintr-un grup de control în studiul EIMS (Epidemiological Investigation of Multiple Sclerosis – Studiu epidemiologic în scleroza multiplă), respectiv 5.874 de cazuri cu scleroză multiplă şi 5.246 de persoane în grupul de control în studiul GEMS (Genes and Environment în Multiple Sclerosis – Genele şi factorii de mediu în scleroza multiplă).

În studiul EIMS, femeile care au relatat un consum important de alcool aveau un risc relativ de a dezvolta scleroză multiplă de 0,6 în comparaţie cu femeile abstinente, iar bărbaţii cu un consum important de alcool aveau un risc relativ de a dezvolta scleroză multiplă de 0,5 în comparaţie cu bărbaţii abstinenţi, potrivit rezultatelor studiului. Riscul relativ corespunzător studiului GEMS a fost de 0,7 atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Consumul de alcool pare a fi asociat cu o atenuare a efectelor produse de fumat, potrivit aceloraşi rezultate.

„Deşi efectul alcoolului asupra sclerozei multiple deja diagnosticate nu a fost studiat în acest caz, datele ar putea avea o importanţă semnificativă pentru practica clinică, din moment ce nu oferă nicio dovadă pentru a susţine recomandarea abstinenţei de la alcool în rândul persoanelor bolnave de scleroză multiplă”, au concluzionat autorii.



Traducere de Sergiu Vijială după inverse-association-alcohol-consumption-multiple, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.