Un studiu realizat la Universitatea East Anglia şi finanţat de către Societatea de Scleroză Multiplă a descoperit că perioade scurte de exerciţiu moderat, precum mersul pe jos sau mersul cu bicicleta, pot îmbunătăţi simptomele din scleroza multiplă. Constatările publicate pe 15 ianuarie 2014 în Multiple Sclerosis Journal demonstrează cum un program de exerciţii fizice pragmatic reduce nivelurile de oboseală şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii la pacienţii cu scleroză multiplă cu până la 9 luni.

 



Peste 100.000 de persoane trăiesc cu scleroză multiplă în Regatul Unit la Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi, potrivit Societăţii de Scleroză Multiplă, toţi sunt predispuşi să sufere de efectele invalidante al oboselii din cadrul sclerozei multiple (o senzaţie copleşitoare de oboseală) într-o anumită etapă de evoluţie a bolii lor.

Studiul EXIMS (pragmatic EXercise Intervention for people with MS – Intervenţia prin exerciţiu fizic practic în rândul pacienţilor cu scleroză multiplă) s-a desfăşurat la Universitatea Hallam din Sheffield şi a fost condus de profesorul John Saxton de la Şcoala de Ştiinţe ale Reabilitării (School of Rehabilitation Sciences) din cadrul Universităţii East Anglia.

Acesta a afirmat: „Pare  ilogic să ne îndreptăm către exerciţiul fizic ca o metodă de a trata oboseala, dar rezultatele au demonstrat că un program practic, bazat pe scurte episoade de exerciţiu fizic de intensitate moderată, chiar poate duce la reducerea simptomelor bolii pacienţilor şi la creşterea calităţii vieţii. Exerciţiul fizic poate, de asemenea, oferi un prilej de interacţiune socială: plimbarea cu prietenii, mersul pe bicicletă alături de familie – reprezintă un câştig important pentru pacient.”

Într-unul dintre cele mai mari şi mai exigente studii privind exerciţiul fizic în rândul pacienţilor cu scleroză multiplă realizate până în prezent au fost recrutaţi 120 de participanţi din zona Sheffield. 60 dintre aceştia au participat la un program desfășurat acasă, pe o perioadă de 12 săptămâni, bazat pe exerciţii de gimnastică supravegheate şi exerciţii întreprinse personal. Programul de antrenament a inclus, de asemenea, tehnici de comportament cognitiv, precum ar fi stabilirea unor obiective şi explicaţii aprofundate pentru a înţelege beneficiile exerciţiilor fizice. Ceilalţi 60 de pacienţi au fost trataţi în mod normal de către Sistemul de Sănătate Naţional, fără a primi un sprijin special pentru exerciţii.

Celor care au fost incluşi în sesiuni supravegheate li s-a cerut să urmeze episoade scurte de exerciţii aerobice de intensitate moderată (5 x 3 minute, cu 2 minute de interval liber). Pe măsură ce studiul progresa, participanţii erau încurajaţi să participe la perioade mai lungi de exerciţii (de exemplu 5x4 minute) sau să ia pauze mai scurte, dar cu intensitatea rămasă la niveluri moderate. Mulţi participanţi s-au angrenat în exerciţii de tonifiere a musculaturii şi de echilibru.

Rezultatele au arătat că nivelurile de oboseală în rândul pacienţilor care au participat la programul de exerciţii au fost semnificativ mai scăzute. Cercetătorii au observat, de asemenea, ameliorări pe termen lung ale sănătăţii emoţionale, funcţionării sociale şi ale calităţii vieţii, per ansamblu, la cei din grupul de exerciţiu.

Studiul a demonstrat, de asemenea, că programul de exerciţii semi-supravegheate s-a dovedit a fi eficient în privinţa costurilor în comparaţie cu „tratamentul obişnuit” oferit de către Serviciul de Sănătate Naţional.

Ed Holloway, directorul de la Centrul de Tratament şi Cercetare din cadrul Societăţii de Scleroză Multiplă, care a finanţat studiul, afirmă: „Suntem încântaţi că acest studiu ne-a arătat cum un program de exerciţii fizice bine structurat poate fi o metodă eficientă în privinţa costurilor în tratarea anumitor simptome din cadrul sclerozei multiple. Fatigabilitate în cadrul sclerozei multiple este un simptom întâlnit în mod obişnuit, dar extrem de tulburător, care poate afecta enorm calitatea vieţii unei persoane. Pentru multe persoane cu scleroză multiplă, acest program poate fi o opţiune de tratament eficient din punctul de vedere al costurilor.”

Echipa de cercetători lucrează în prezent cu alţi profesionişti pentru a dezvolta un program, având drept suport principiile studiului actual, care să poate fi extins la pacienţii cu scleroză multiplă de pe tot teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Traducere de Sergiu Vijiala după short-bouts-moderate-key-ms cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.