Spin ChipAparatul portabil de analizare a eşantioanelor de sânge are capacitatea de a oferi rezultate în câteva minute. Este destinat situaţiilor în care se doreşte evitarea trimiterii analizelor la un laborator în cadrul situaţiilor de urgenţă sau în care timpul este un factor esenţial.

 

 

 

Societatea Spinchip Diagnostics AS, cea care dezvoltă dispozitivul, a fost creată recent. Dezvoltarea aparatului se face în strânsă legătură cu compania Tronrud Engineering AS şi Institutul de Cercetare SINTEF. Lansarea produsului este prevăzută pentru 2016. „Este adesea indispensabil să putem diagnostica boli acute într-un timp cât mai scurt posibil. Acest aparat permite, de exemplu, măsurarea markerilor care atestă primele semne de inflamaţie, de infecţie sau de infarct, dar şi nivelurile anormale ale hormonilor, markerilor celulari sau chiar ai diabetului.”, afirmă Stig Morten Borch, cercetător la SINTEF şi inventator al conceptului.

„Aparatul separă celulele şi plasma sangvină foarte repede. Punctele de control sunt, de asemenea, foarte rapide şi fiabile”, explică Stig Morten Borch. „Aparatul are nevoie doar de 10 microlitri de sânge pentru a-şi îndeplini sarcinile. Rezultatele sunt la fel de fiabile ca şi analizele realizate într-un laborator, toate procesele sunt în totalitate automatizate”, adaugă acesta. Sistemul este bazat pe o tehnologie numită „lab-on-a-chip”, în care fluidele sunt analizate în cantităţi mici: este vorba de o ştiinţă numită „ştiinţa microfluidelor” (ştiinţa şi tehnologia sistemelor care manipulează fluidele a căror dimensiune este de ordinul micrometrilor). Eşantionul de sânge, recoltat direct din degetul pacientului, trece mai întâi printr-o micro-centrifugă. În interiorul cipului sunt eliberate diferite fluide şi substanţe uscate care participă la un lanţ de reacţii multiple, proces care are loc într-un sistem complex de canale, fără utilizarea vreunei pompe sau a unei valve. Rezultatul este oferit în câteva minute.

Proiectul a fost finanţat până în prezent de către SINTEF şi Consiliul Norvegian pentru Cercetare, cât şi prin intermediul BIA (inovaţie bazată pe cercetare şi orientare către utilizator). Stig Morten Borch a depus deja două brevete privind tehnologia produsului ce urmează a fi lansat şi preconizează o utilizare intensă în cadrul serviciului de ambulantă, a spitalelor sau chiar a cabinetelor private. „Acest aparat face mai mult, mai bine, mai repede şi mai ieftin decât toate aparatele utilizate în prezent”, subliniază Stig Morten Borch.





Surse:
http://www.sintef.no/home/Press-Room/Research-News/SpinChip-analyses-blood-samples-on-the-spot/
http://www.spinchip.no/

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.