Miscari oculareCercetătorii de la Universitatea din California de Sud au conceput o metodă pentru a detecta anumite boli neurologice prin intermediul examinării mişcărilor oculare. Acest lucru este posibil deoarece anumite boli neurologice implică tulburări la acest nivel.

 

 

 

 

Într-un studiu publicat pe 30 august 2012 în revista Journal of Neurology, cercetătorii pretind că întrucât Deficitul de atenţie şi hiperactivitate (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD), Sindromul de alcoolism fetal (Fetal Alcohol Spectrum Disorder - FASD) şi maladia Parkinson implică fiecare tulburări la nivelul atenţiei şi al controlului ocular, acestea pot fi uşor identificate prin evaluarea modului în care pacienţii îşi mişcă ochii în timp ce se uită la televizor.

„Atenţia înnăscută şi comportamentul mişcării oculare – asemenea unei picături de salivă – conţin semnătura biometrică a unei persoane şi starea de funcţionare a creierului sau disfuncţionare a acestuia”, susţine articolul. Totuşi, "astfel de semnături personale şi în special potenţialii biomarkeri ai unor afecţiuni neurologice particulare pe care acestea le-ar putea conţine, nu au fost încă decodificate cu succes.”

Metode tipice de detectare – evaluare clinică, sarcinile comportamentale structurate şi neuroimagistica – sunt costisitoare, presupun multă muncă tehnică şi sunt limitate de capacitatea pacienţilor de a înţelege şi de a se supune instrucţiunilor. Pentru a rezolva această problemă, studentul doctorand Po-He Tseng şi profesorul Laurent Itti de la Department of Computer Science din cadrul USC Viterbi School of Engineering, alături de colaboratori de la Universitatea Queen's din Canada, au elaborat o nouă metodă de screening (screeningul reprezintă totalitatea investigaţiilor efectuate pentru a afirma sau infirma prezenţa unei boli, înaintea apariţiei simptomelor – n.tr.).



Participanţii la studiu au fost pur şi simplu instruiţi să „privească şi să savureze” nişte clipuri video cu o durată de 20 de minute în timp ce mişcările ochilor le erau înregistrate. Datele de oculometrie obţinute au fost combinate cu date de oculometrie normale şi cu un model computerizat al atenţiei vizuale pentru a extrage 224 de caracteristici cantitative, permiţând echipei să folosească noi tehnici de studiu computerizate pentru a identifica caracteristicile critice care-i diferenţiau pe pacienţi de persoanele de control.

Cu datele de oculometrie de la 108 subiecţi, echipa a fost capabilă să identifice pacienţii în vârstă cu boală Parkinson cu o acurateţe de 89.6%, iar copiii cu deficit de atenţie şi hiperactivitate sau sindrom de alcoolism fetal cu o acurateţe de 77.3%.

Oferind noi idei cu privire la înţelegerea modului în care caracteristici ale controlului atenţiei şi vederii sunt afectate de diverse boli, metoda echipei oferă reale promisiuni în vederea unui dispozitiv de screening de mare capacitate uşor de utilizat, cu un preţ scăzut, în special pentru copiii tineri şi populaţiile vârstnice care ar fi mai puţin dispuse la efectuarea de teste tradiţionale.

„Pentru prima dată, putem decodifica starea neurologică a unei persoane prin intermediul comportamentului zilnic, fără a fi nevoiţi să o supunem la teste dificile sau care necesită o durată mare de timp”, spune Itti.





Traducere realizată după everyday-eye-movements-aid-diagnosis, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.