Circulatie fluid creierCercetătorii au descoperit cum elimină creierul deșeurile. Descoperirea deschide noi oportunități pentru tratamentele unor boli ce implică acumularea unei proteine toxice la nivelul creierului ca în cazul peptidului beta-amiloid din cadrul bolii Alzheimer.

 

 

 


Jeffrey Iliff și colegii săi de la University of Rochester Medical Center au folosit o tehnică avansată de imagistică numită microscopie cu doi fotoni pentru a vizualiza în timp real curgerea lichidului cefalorahidian (lichidul cefalorahidian este un lichid apos, clar, care înconjoară creierul și măduva spinării, fiind conținut în spațiul arahnoidian și circulă prin ventriculii cerebrali, cât și prin canalul central al măduvei spinării.) în creierul unui șoarece viu. Aceștia au observat că în loc să existe un sistem limfatic ca și pentru celelalte organe pentru eliminarea deșeurilor, creierul profită de vasele sangvine pentru a transporta prin intermediul acestora lichid în toate regiunile sale. Urmând arterele și venele, lichidul „spală” (curăță) țesutul cerebral, eliminând deșeurile blocate între celule prin intermediul unor canale apoase numite aquaporine.

 

Curăţare creier
Microscopia cu 2 fotoni arată cum creierul elimină deşeurile printr-un sistem de canale de apă (violet) în celule (verde) împachetate strâns în jurul vaselor de sânge
credit: J. Iliff and M. Nedergaard



Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că spațiul ce înconjoară vasele sangvine reprezintă o cale pentru evacuarea de la nivelul creierului a peptidului beta-amiloid. O afectare a acestei căi, fie ca o consecință normală a îmbătrânirii, fie ca urmare a unui traumatism, ar putea contribui la agregarea peptidului beta-amiloid și la dezvoltarea bolii Alzheimer.

Boala Alzheimer - Morbus Alzheimer - este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demență. În acest caz, găsirea unui mijloc de a repune lichidul în circulație la nivelul creierului ar putea reprezenta o nouă metodă de prevenire a acumulării peptidului beta-amiloid sau de eliminare a celui deja depus la nivelul creierului.

Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege complet cum funcționează sistemul de eliminare a deșeurilor de la nivelul creierului uman care nu poate fi studiat la fel de ușor precum cel al unui șoarece. Totuși, aceste descoperiri sunt importante. „După secole în care nu știam cu precizie care este traseul urmat de lichidul cefalorahidian la nivelul creierului, acum știm, în sfârșit, în ce direcție bate vântul”, subliniază neurologul Bruce Ransom de la Universitatea din Washington, Statele Unite.




Sursa:
Wired.com
credit imagini: J. Iliff and M. Nedergaard

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.