Tânăr vorbind la telefonExperţi din diverse domenii ce au legătură cu telefonia mobilă şi implicaţiile folosirii telefonului mobil asupra sănătății omului au căzut de acord în vara acestui an, într-o întâlnire sub egida OMS, cu privire la faptul că folosirea telefoanelor mobile ar putea fi cancerigenă.

 

 

 

 


Experţi internaţionali reuniţi la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)  au stabilit că folosirea telefoanelor mobile ar putea fi cancerigenă pledând pentru folosirea handsfree-urilor şi a SMS-urilor. „Dovezile, care continuă să se acumuleze sunt destul de puternice pentru a justifica o clasificare a folosirii telefonului mobil în posibil factor cancerigen pentru om” estimează Jonathan Samet, preşedintele grupului de lucru ce a numărat 30 de experţi reuniţi pentru câteva zile la Lyon în vara acestui an.

 

 



Aceşti experţi s-au unit sub egida CIRC (Centrul Internaţional pentru Cercetarea Cancerului), o agenţie a OMS, pentru a studia riscul apariţiei cancerului pe care l-ar determina „câmpurile electromagnetice de radiofrecvenţă” analizând toate studiile realizate pe acest subiect. „Clasamentul factorilor de risc carcinogeni pentru om realizat de către CIRC în cele peste 100 de monografii publicate se bazează pe datele epidemiologice ce demonstrează un risc crescut de gliom, un tip de cancer cerebral asociat cu folosirea telefonului mobil”, a precizat J. Samet în cursul unei conferinţe de presă telefonice.


Agenţii clasificaţi de către Monografiile CIRC:
Grupa 1      Carcinogen la oameni                                    107 agenţi
Grupa 2A    Probabil carcinogen la oameni                         59
Grupa 2B    Posibil carcinogen la oameni                            267
Grupa 3      Neclasificaţi în raportul carcinogenităţii umane    508
Grupa 4      Probabil necarcinogen la oameni                      1



Acest clasament indică existenţa unui risc, cât şi faptul că ar trebui să supraveghem de aproape legătura dintre telefonia mobilă şi riscul de cancer. Poziţia ocupată de riscul folosirii telefonului mobil în noul clasament este identică cu cea a riscului determinat de vaporii de benzină şi fibra de sticlă.


Federaţia Internaţională a operatorilor de telefonie mobilă se apără într-un comunicat în care subliniază faptul că „Undele radio nu au aceeaşi clasificare ca, de exemplu, alcoolul, tutunul şi amiantul (categoria 1), nici că tricloretilenul şi noxele motoarelor diesel (categoria 2A), iar CIRC, alegând 2B indică faptul că legătura între cancer şi undele radio nu este demonstrată”. Aceeaşi federaţie aminteşte că operatorii de telefonie mobilă includ un kit handsfree în fiecare pachet cu telefon mobil.


Christopher Wild, directorul CIRC, afirmă că este important să fie realizate studii complementare focalizate pe utilizarea intensă, pe termen lung a telefonului mobil. În aşteptarea acestor informaţii „este important de luat măsuri preventive care să reducă expunerea la unde”, adaugă acesta. Cel mai mare nivel de expunere se realizează în timpul apelurilor. "Dacă telefonul este folosit pentru SMS-uri sau un kit handsfree expunerea este de 10 ori mai mică”, adaugă Kurt ştraif de la CIRC.

Experţii au estimat că în ciuda faptului că există legături între folosirea intensă a telefoanelor mobile şi incidenţa crescută a gliomurilor şi neurinoamelor de acustic (neurinomul de acustic este o tumoră intracraniană benignă a celulelor formatoare de mielină a nervului vestibulocohlear, al VIII-lea nerv cranian), nu este posibil să se tragă concluzii şi în privinţa altor tipuri de cancer. Grupul de lucru nu a cuantificat riscul. Potrivit profesorului Lasfargues, aceste raport se bazează pe studiul Interphone care a analizat folosirea telefonului mobil până în anul 2004, demonstrând o creştere cu 40% a riscului de apariţie a gliomurilor la utilizatorii care au folosit intens telefonul mobil (în acea perioadă raportaţi la o utilizare a aparatului în medie timp de 30 de minute pe o perioadă de 10 ani).

Doctorul Robert Baan, cercetător la CIRC, a dorit să sublinieze problemele studiului actual (2011) care se bazează pe un studiu relativ vechi (studiul Interphone din 2004). „În ceea ce priveşte utilizatorii care au folosit intens telefonul mobil, trebuie realizată o atenţie deosebită, întrucât datele epidemiologice datează de 10 ani. Între timp, tehnologia a evoluat suficient de mult, iar telefoanele moderne au o emisie mult mai mică decât cele vechi”, a explicat acesta. „Există o îmbunătăţire a tehnologiei, dar şi o creştere a utilizării telefonului mobil, motiv pentru care este dificil de realizat o balanţă între cele două”, a adăugat acesta în final.

 

 

 

Bibliografie:
www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en/
www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2010/pdfs/pr200_E.pdf
www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.