Fete în pahare cu vinUn studiu recent a demonstrat că femeile care consumă alcool, chiar şi în cantităţi mici, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer la sân. Aceste rezultate ar trebui comparate cu avantajele atribuite consumului de vin roşu. Citiţi detalii în continuare.

 

 

 

 

Un studiu publicat în luna octombrie confirmă legăturile dintre cancerul la sân şi un consum regulat de alcool, chiar moderat. Ar trebui interzis în totalitate consumul de alcool pentru a preveni cancerul la sân?


Autorii au urmărit 105.986 de participante între 1980 şi 2008. Observaţiile lor, publicate în Journal of the American Medical Association (JAMA), arată că un consum de trei până la şase pahare cu vin pe săptămână ar creşte riscul de cancer la sân cu 15%. Femeile care consumă mai mult, în medie două pahare de vin pe zi, au prezentat acest risc crescut cu 51% în comparaţie cu cele care nu consumă deloc alcool. Acest risc va persista chiar dacă femeile reduc consumul de băuturi alcoolice după 40 de ani. Tipul de băutură – bere, vin, alcool, alcool puternic – nu schimbă cu nimic rezultatul.

 

 

 

 

Tânără bând alcool
Tânără bând alcool
credit: noi-a.deviantart.com




O creştere modestă a riscului

Chiar dacă mecanismul precis al acestei corelaţii între consumul de alcool şi cancerul la sân rămâne necunoscut, o explicaţie posibilă ar putea fi efectele alcoolului asupra nivelului de estrogen, hormon feminin care favorizează creşterea a ¾ din cancerele la sân, afirmă autorii studiului.

Mai mulţi experţi intervievaţi în presa internaţională nuanţează totuşi gravitatea acestor rezultate amintind că riscul de cancer mamar, chiar dacă este crescut de către alcool, rămâne scăzut. Într-un editorial ce acompaniază studiul, dr. Steven Narod de la Women's College Research Institute of Toronto (Canada) subliniază că, bazându-se pe cercetările institutului, femeile în vârstă de cincizeci de ani care consumă două sau mai multe pahare de alcool pe zi şi-ar creşte riscul de cancer la sân de la 2,8% la 4,1%. Pentru cele care nu consumă decât un pahar pe zi, riscul ar creşte de la 2,8% la 3,5%. Experţii ţin să amintească că în afara consumului de alcool, alţi factori permit limitarea riscurilor cancerului la sân, cum ar fi un regim în caz de supraponderabilitate, intensificarea activităţii fizice şi renunţarea la fumat.


Vinul roşu, un caz aparte

Există un alt motiv pentru care aceste rezultate ar trebui urmărite în perspectivă: recenta descoperire a unui potenţial efect benefic al vinului roşu în tratamentul cancerului la sân. Cercetătorii de la Facultatea de Farmacie din Calabria, Italia, au introdus o doză de resveratrol, o componentă a vinului roşu, într-un tub ce conţinea celule canceroase mamare aflate pe mediu de cultură. Acest contact a avut ca efect neaşteptat blocarea creşterii celulelor canceroase, în special cele care prezentau receptori hormonali la estrogen. „Aceste descoperiri sunt interesante, dar, în niciun caz, nu pot fi o dovadă pentru a îndemna oamenii să consume vin sau să-şi administreze suplimente cu resveratrol pentru a se proteja împotriva cancerului de sân”, explică în momentul publicării, în octombrie, editorul ştiinţific al revistei, Fased Gerald Weissmann.

În fine, efectul benefic al vinului roşu împotriva bolilor cardio-vasculare a fost demonstrat în nenumărate studii ştiinţifice. Experţii recomandă femeilor să ia în considerare antecedentele familiale pentru a ajusta consumul de alcool la nivelul cu cel mai scăzut risc în ceea ce priveşte sănătatea lor. „Nu le spunem femeilor să înceteze să mai consume alcool în totalitate, subliniază dr Wendy Chen, profesor la Facultatea de medicină de la Harvard şi prim-autor al articolului publicat în JAMA. Revine fiecărei femei să-şi asume deciziile cu privire la propriile riscuri de a dezvolta un cancer la sân sau o boală cardiovasculară.”


 



Bibliografie:
Sante.lefigaro.fr

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.