Creierul umanUn studiu publicat în Nature Medicine demonstrează că  receptorii canabinoizi sunt implicaţi în răspunsul placebo la durere, fapt nedemonstrat anterior. Rezultatele arată că endocanabinoidele creierului se pot lupta cu durerea.

 

 

 

 

În fapt, endocanabinoidele se luptă cu durerea, folosind aceleaşi căi ca multe substanţe rezultate în urma prelucrării plantei de canabis.

Placebo este un tratament inactiv care nu ar trebui să aibă un efect real. Cu toate acestea, de multe ori, are un astfel de efect. Dar bazele chimice ale efectului placebo, în ciuda importanţei enorme, rămân, în mare parte, un mister.

 

 

Pentru că majoritatea medicamentelor şi a tratamentelor să fie validate astăzi, trebuie să demonstreze o eficienţă mai mare decât efectul placeboul, pentru a demonstra astfel că terapia funcţionează. (Această comparaţie nu este simplă şi faptul că anumite medicamente – ca multe antidepresive – sunt ori nu mai bune decât placebo este o problemă aprig dezbătută).

Efectul placebo are o capacitate impresionantă de a produce efecte asupra organismului uman. De exemplu, într-un studiu din 1999 („Drug-related information generates placebo and nocebo responses that modify the drug response”) cercetătorii au administrat participanţilor o substanţă inertă, dar au spus că este un stimulent. Pacienţii au devenit agitaţi şi tensionaţi. Şi mai curios, au administrat participanţilor un miorelaxant (substanţă care relaxează musculatura) spunând, din nou, că este un stimulent. Participanţii au devenit şi mai încordaţi.

Majoritatea informaţiilor pe care le deţinem în ceea ce priveşte chimia efectului placebo provine din studii referitoare la durere. Toleranţa la durere, în contrast cu alte trăsături mai subtile, cum ar fi anxietatea, poate fi uşor cuantificată – de exemplu, durata de timp în care o persoană poate rezista unei senzaţii dureroase (care nu provoacă leziuni durabile). Studiul în cauză a folosit un bandaj de compresie care era strâns în jurul braţului, asemenea manşetei unui tensiometru, până când participanţii spuneau că durerea este „de nesuportat”.

Studiul este primul care demonstrează că răspunsul placebo la durere implică sistemul canabinoid, în special CB1, receptorul la care canabinoizii naturali ai creierului se leagă. Este, de asemenea, receptorul de care se leagă THC, ingredientul psihoactiv principal din canabis.

 

 

Sursa: Nature Medicine

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.